Работодателите подкрепят предложението на Министерството на образованието и науката (МОН) да отнема научните титли, ако се докаже, че са след плагиатство.

При плагиатство отнемат научната титла

При плагиатство отнемат научната титла

Ще има реакция и 20 години след преписването

Това съобщиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Те подкрепят предлаганите от Министерство на образованието и науката минимални национални изисквания към кандидатите за придобиване на научна степен. Те са и за заемане на академична длъжност.

Работодателите настояват за реформи в системата на образование, които да гарантират за пазара на труда качествена работна сила, която има необходимите знания и умения.

Това се отнася в пълна степен и за необходимостта от налагане на високи критерии към преподавателския и научно-изследователски състав, зает във висшето образование, в приложната и фундаментална наука.

За съжаление, налаганата през последните години политика в областта на образованието и науката постави фокус не толкова върху качествените, колкото върху количествените критерии и изисквания, констатират работодателите.

Навременно и справедливо е и предлаганото решение за нормативното уреждане на процедура за установяване на плагиатство, както и предложението за повишаване дела на външните членове на журитата, категорични са работодателите.

Според тях, въвеждането на минимални изисквания към кандидатите за придобиване на научна степен и заемане на академични длъжности е предпоставка за повишаване на качеството на висшето образование и научните изследвания в България.
Предложените промени ще се отразят положително на системата на висшето образование и научните изследвания, без да ограничават демократичността в академичното управление.