Помощните училища трябва да бъдат реформирани, но не и закривани. Това стана ясно от думите учители, родители и синдикати.

Директорът на на 1-во помощно училище Латинка Ковачева заяви позицията си пред БНР по повод решението на парламента помощните училища да бъдат преобразувани в центрове за специална образователна подкрепа.

"Над 90% от учениците в помощните училища не могат да бъдат интегрирани в големия клас на общообразователното училище. Помощните училища трябва да бъдат реформирани и в тях децата са щастливи", каза Ковачева.

Тя не приема решението на парламента. "Това решение буди недоумение. По време на проведените разговори с г-жа Милена Дамянова, с представителите на Министерството на образованието и образователната комисия в Народното събрание ми беше обяснено, че ще ни бъде сменено името, децата ще останат при нас, ние ще ги обучаваме.

Оказа се, че те ще бъдат записани в най-близкото учебно заведение, но няма да посещават общообразователното училище. Те обаче ще получават диплома от другото училище. Това не е интеграция. Документът ли е най-важният?", запита директорът.

Тя обясни, че децата с умствена изостаналост в различна степен и аутизъм са постъпили в помощното училище с молба от родителя. "Родителят е убеден, че неговото дете не може да се справи в масово училище и не може да бъде интегрирано там. Нашите класове са малки и с  децата работят логопеди и психолози", разказа за спецификата на работата си директорът в помощно училище.

Промените не са ясни дори и за членовете на синдикат "Образование", заяви Юлиян Петров от КТ "Подкрепа". "Ние припознахме позицията на учителите и родителите. В тях има страх какво ще се случи, когато помощните училища се закрият и се открият центрове. Помощните училища в България имат нужда от допълнително финансиране за децата със специални образователни потребности и след това да се премине към нова политика и закон. У нас се случва нещо, което го няма никъде по света. Сигурен съм, че и авторите на закона не знаят какво ще се случи", обяви синдикалистът.

Най-обезпокоени от промените са родителите на деца със специфични нужди. "Тези промени са неясни, недомислени и ретроградни. Няма как да ги приветствам", обясни доц. Орлин Тодоров, който е родител на дете, което учи в помощно училище.

"В помощното училище моята дъщеря се чувства много добре. Добре интгрирана е, има приятели и ходи с удоволствие на училище. Средата е добра, защото преподавателите са подготвени и защото то е училище, а не център. За децата хаосът е най-страшното нещо", обясни родителят.