Опасност от нулиране на семестъра в Националната академия за театрално и филмово изкуство няма. В това увери ректорът на висшето училище проф. Станислав Семерджиев пред БНР след решението да се удължи онлайн обучението за студентите.

По думите му "може да има малко отлагане с 2-3-4 седмици, ако се наложи. Проф. Семерджиев се надява да не се стигне до отлагане на семестъра, освен ако не се стигне до неочаквани, катастрофални, екстремни събития.

Не бива да се поддаваме на масова паника, подчерта ректорът на НАТФИЗ "Кр. Сарафов".

"Ние, в областта на театъра и киното сме свикнали да работим в екстремни условия. Когато всички си седят на Коледа вкъщи, ние сме на сцените и на екраните. Когато всички са вечер на салата и ракия, ние ги забавляваме. Всякакъв вид екстремни условия сме видели, няма да се уплашим и от такива. Истината е, че в най-тежките моменти винаги хората на изкуството са тези, които водят напред народите", каза проф. Семерджиев.

По думите му заповедта на министъра на здравеопазването е ясна в частта, която касае медицинските университети, и за всички други, в които има някакъв вид дейности, които няма как да се проведат дистанционно. Той предполага, че резервният план за действие най-вероятно ще повтори миналогодишния.

"Ние цяло лято учихме, за разлика от всички други висши училища, които си изкараха онлайн теоретически годината. Ако се стигне дотам, най-вероятно ще го повторим."

Дори болните преподаватели имат готовността и нагласата да работят онлайн, стана ясно от думите на Семерджиев.

"Не съм нито от привържениците, нито от хулителите на онлайн обучението. Във всяка една ситуация, както и в тази, има положителни и отрицателни черти. Онлайн обучението в някаква степен дава малко повече възможности за участие на студенти, които иначе се притесняват, сядат на задните редове, не слушат и т.н. В тази ситуация са по-заинтригувани. Обратното - за онези, които са много активни, онлайн обучението леко им прекършва полета", каза проф. Семерджиев

При практическите предмети в НАТФИЗ онлайн обучението е невъзможно. Изключение правят упражненията по сценична реч, вокалното обучение и монолозите, уточни Станислав Семерджиев. "Това обаче е 10-15-20% от цялото практическо обучение", обясни ректорът на театралната академия.