Общо 25% е намалението на бюджета на Софийския университет.

Това съобщи ректорът на СУ професор Иван Илчев, който участва на Общото събрание на ректорите на висшите държавни учебни заведения, провеждащо се в УНСС.

Той добави, че заради орязания бюджет утре студенти и преподавателите от СУ ще протестират на стълбите пред сградата. Илчев посочи, че решението за намалението на бюджета е взето с постановление на Министерски съвет.

По думите му Софийският университет се разполага в 17 сгради, паметници на културата, които са с национално значение.

В нормални години за поддръжката на тези сгради са били отпускани целево 6-7 милиона лева, тъй като поддръжката им изисква специални процедури, обясни ректорът.

Той добави, че тази година парите ще бъдат най-много два милиона лева. Ясно е, че много трудно ще успеем да задържим нещата, коментира Илчев.

Аз съм човек историк. Най-много мразя и винаги съм мразил политиците да яхват протеста, категоричен бе Илчев, като изтъкна, че утрешният протест е академичен и ще бъде ограничен в рамките на академизма.

Ректорът на УНСС Борислав Борисов, който е и председател на Съвета на ректорите, обясни от своя страна, че тазгодишният 100-процентов бюджет за университета е 90% от миналогодишния. Сега той беше намален на 80%, посочи той.

По думите му общо взето в повечето университети границата на фонд работна заплата е 75-77%. При това орязване ние стигаме до дъното, заяви още Борисов.

Той добави, че при това положение в повечето висши учебни заведения няма да се ремонтират сгради, няма да се строи, няма да се вдигат заплати, няма да се купува и нова техника.

Ние разбираме кризата, ясна ни е ситуацията, изтъкна в същото време Борисов.

Той каза още, че в проекта за новия закон някои от ректорите са дали няколко предложения, които по думите му решават един простичък въпрос.

След като държавата няма финансови възможности да осигури бюджетно финансиране на университетите, да се разреши те да изкарват пари с тяхната дейност с това, което правят, тоест платено обучение, обясни Борисов.

Той допълни, че тези предложения са изпратени до всички ректори.

По-късно днес на Общото събрание на ректорите трябваше да се вземе решение кой ще поеме поста председател на Съвета на ректорите на висшите държавни учебни заведения.

Ректорът на УНСС посочи, че до момента няма конкретни кандидатури, които да са били обсъждани. Борисов обясни, че максималният мандат е два пъти по две години. Той добави, че би предложил вниманието да се насочи към новите ректори.

На почти всички ректори от октомври догодина им изтичат мандатите, изтъкна Бориславов и коментира, че за да не се блокира работата е добре постът да заеме някой от новоизбраните ректори.

По-късно стана ясно, че ректорът на УНСС е преизбран за председател на Съвета на ректорите на висшите училища. Неговият мандат беше удължен, както и този на управителния съвет.

"За" предложението гласуваха 46 ректори на висши училища. От тях 41 бяха "за", трима - "против", а двама ректори се въздържаха да гласуват.