Съветът на ректорите на висшите училища в България остро осъжда нахлуването на народния представител Волен Сидеров и група народни представители от „Атака" в сградата на НАТФИЗ от 25 октомври т.г вечерта. Ректорите са възмутени и изразяват негодуванието на цялата българска академична общност от поведението на народния представител и неговите придружители.

Отвореното протестно писмо на ректорите е адресирано до до председателя на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Търсената от Волен Сидеров саморазправа със студенти на НАТФИЗ и проявената за втори път в рамките на 3 дни агресия на територията Академията, са грубо и недопустимо посегателство срещу академичната автономия на висшето училище и срещу всички морално-етични ценности, принципи и правила, от които се ръководи едно демократично общество, за каквото считаме българското, се посочва в отвореното писмо.

Съветът на ректорите изразява пълната си подкрепа и солидарност с всички действия на ректора на НАТФИЗ проф. дн Любомир Халачев, предприети за овладяване на създалата се скандална ситуация. Припомняме, със своя позиция вече излязоха ректорът Любомир Халачев, както и председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Ректорите призовават Народното събрание, прокуратурата и органите на МВР да положат всички усилия за изясняване на обстоятелствата по случая и да предприемат спешни мерки за наказване на виновните лица.

„Убедени сме, че гражданското общество в България ще прояви нетърпимост и непримиримост към всички форми на агресия и насилствени действия, потъпкващи академичния дух, мисията и автономията на висшите училища."