Нови сгради на училища и ремонтирани училища ще посрещат учениците в София за новата учебна година. Това каза днес столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Фандъкова ще присъства на откриването на новата сграда на Втора английска гимназия в квартал „Стрелбище".

По думите й това е изцяло чисто ново училище със спортна зала и с подходящо оборудване, каквото трябва да бъде едно ново училище в XXI век. Средствата за изграждането и цялостното оборудване на новото училище са осигурени от общинския бюджет. Тя каза, че ще присъства на откриването на учебната година в новата сграда на училището.

Фандъкова посочи, че приключва и ремонтът на Първа английска гимназия. Той е част от програма за ремонтиране на 19 училища.

В останалите училища също има текущи ремонти, ремонтират се класни стаи, циклят се паркети. Столичният кмет посочи, че от делегираните бюджети също се отделят част от средствата, за да се посрещнат децата в една по-добра среда.

По думите й - в повечето училища ремонтите ще приключат до 15 септември. Ще родължи ремонтът в 32-ро училище, където има конструктивно укрепване, но организацията е направена така, че да не се пречи на учебния процес.

Също така тя изтъкна, че текат процедури по ОП „Регионално развитие" за цялостно саниране на 9 училища. „Вероятно ремонтът ще почне със съгласието на директорите след нова година, най-вероятно още по време на учебната година", допълни столичният кмет.