Родители се вдигнаха на бунт заради пенсионирани учители, съобщава БНР. Те са недоволни заради решението осем преподаватели от столичното 42-ро основно училище „Хаджи Димитър” да бъдат пенсионирани по-малко от месец преди влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищното образование.

В последния учебен ден повечето от тях получили предизвестия. Това станало без предварително водени с тях разговори. Трите учителки, които миналата година са поели първолаци, също се пенсионират.

Родителите са разтревожени от факта, че учителите, които лично са избрали, няма да могат да учат децата им. Те са организирали и подписка, а днес проведоха разговор с директорката Жулиета Александрова и са сигнализирали Столичния инспекторат.

От директорката е дошло уверението за повторно назначение на пенсионираните учители. Така те ще могат да преподават на второкласниците до четвърти клас. Родителите обаче се притесняват, тъй като веднъж вече били излъгани.

Директорите бързат да пенсионират преподаватели, тъй като по стария закон сега дължат 8 заплати за обезщетение, а от август те ще станат 10. Поради тази причина подобен проблем с пенсионирани преподаватели съществува и в други градове на страната.

От своя страна началникът на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева е категорична, че формално нарушение на закона в случая няма. По думите й Кодексът на труда дава тези правомощия на директорите. Те можели самостоятелно да решават как ще направят подбор и как ще разгърнат кадровата си политика.

Кастрева заподозря, че в случая в 42-ро ОУ „Хаджи Димитър” става въпрос за нарушена комуникация между родителите и директорката. Тя изрази надеждата си, че доброто образование на децата е в центъра на интересите на всички.