След нередностите във въпрос от матурата по български език и литература родители на зрелостници негодуват и срещу въпрос от ДЗИ по английски език.

Става дума за въпрос 39 от частта Reading, където се пита "По какви начини си приличат интимните животи на Бетовен и Шопен?", като учениците следва да отговорят на този въпрос от прочетеното в текста.

Според разпространените от МОН отговори на този въпрос се присъждат по 1 точка за посочване, че двамата композитори не са сформирали семейство, и още 1 точка за коментиране, че двамата композитори са нямали деца.

Родители отбелязват, че в текстa никъде не се споменава дали Шопен е имал деца, или не. Единственото, което се казва за Шопен, е, че не е имал дългосрочна връзка, от което няма как учениците да си вадят изводи за неговите деца, категорични са родители.

По мнението им човек може да има деца и без да бъде в дългосрочна връзка, а и при условие че не е споменато никъде в текста, няма как да се очаква децата да навлизат в каквито и да е хипотези, или да гадаят.

Недоволните родители се надяват МОН да предприеме мерки и на учениците да не бъде отнемана несправедливо тази една точка.

Припомняме, че недоволство на матурата по английски език породи и записа за частта Listening. Според министър Галин Цоков записът е бил добър и разбираем. По думите му няма основание да се твърди обратното.

Няма да има ощетени ученици заради техническата грешка в матурата по БЕЛ, уверява МОН

Няма да има ощетени ученици заради техническата грешка в матурата по БЕЛ, уверява МОН

Някои ученици получиха тестове с липсваща диаграма на 13 задача