Бургаски родители скочиха срещу Хелоуин, пише "Черноморски фар". В отворено писмо до медиите те негодуват срещу сътрудничеството на търговци и училищни директори, които налагат "празника".

В крайморския Мол Галерия показаха такива зловещи и отблъскващи композиции, направени от децата, че това предизвика вълна на възмущение сред много хора.

От търговския център уведомиха във ФБ, „че на територията на Mall Galleria има поставени страшни арт инсталации, изработени от децата на Бургас по случай Halloween. Някои клиенти могат да възприемат част от тези инсталации като шокиращи. В тази връзка, влизането в търговския център на вас и вашите деца е на собствена отговорност", гласи съобщението.

Родителите питат: Защо директорите и учителите не държат децата настрана от това въздействие, а услужливо ги организират да бъдат част от него? Как да тълкуваме това - като педагогическо безхаберие или като изпълняване на други задкулисни договорености?". Писмото е подписано от Нели Тончева, Лазар Банчев, Аделина Димитрова.

Текстът на тяхното обръщение:

"За съжаление ролята на училищата в популяризирането на Хелоуин сред децата не се изчерпва само с извънкласна „творческа" дейност като това отборно композиране на ковчези и вампири в мола. На много места Хелоуин се празнува и по време на учебни занятия, и в самите учебни сгради.

Затова питаме: С какво празнуването на Хелоуин в училищата и детските градини има принос за детското образование, естетичско възпитаване или нравственост? Къде в учебния план е заложено такова акцентиране върху този чужд за традициите ни, езически по произход и съмнителен като полза празник?

Дори да сведем всичко до едното забавление - защо в училищата няма никакъв регламент за вида на украсата, маските, костюмите и аксесоарите, които децата и учениците носят или правят с ръцете си?

Кой ще гарантира, че децата няма да имат реални страхови преживявания и какъв ще е ефектът от идентифицирането им с призраци и зли духове, от притъпената им чувствителност към грозното и зловещото, от размиването на границите между добро и зло, което така лесно води до агресия?", се казва в писмото, публикувано на страницата, която родителите са създали във Фейсбук.

В Канада, Холандия и др. страни, за които Хелоуин е много по-присъщ като традиция, училищните власти писмено предупреждават родителите, че децата, желаещи да участват, трябва да са без маски, без боя по лицето, без аксесоари като брадви, ножове, сърпове и пр., без страшни костюми с кръв, вътрешности и зловещи изражения.

Бонбони и други сладки са забранени от здравни съображения. Родителите позвънили на пет основни училища и четири детски градини на случаен принцип с въпросите: как отбелязват Хелоуин и Деня на народните будители, чия е инициативата за празнуването на Хелоуин и има ли регламент за използваните костюми.

Само в едно от тях (ОУ"Княз Борис I") категорично заявиха, че не виждат основание да се празнува Хелоуин, а имат презентация за Деня на народните будители от 1-3 ноември. За другите Хелоуин е на по-преден план.

Учителите са тези, които решават какво, как и къде ще се прави за повода, припомнят родителите. Няма никакви ограничения за вида на маските, плакатите и костюмите, изработвани и/или използвани от учениците, при това в учебно време и в училищните сгради. Денят на народните будители се отбелязва вяло, с някое табло в коридора или с беседа в час на класния.

В частните детски центрове и занимални обаче Хелоуин е едно активно отбелязвано „събитие", според публикуваното в уеб и ФБ страниците им. Но докато в едни се играе на карнавал с герои от приказки и се приготвят тикви, в други се разказват „страшни" истории от маскирани учителки".

Родителите цитират изявление на Краснодарската област в Русия, където забраняват подобна проява. В документа от 24 октомври 2012 г. се казва: „Наличието в празнуването на „Хелоуин" на елементи с религиозно съдържание (култ към смъртта или подигравка над смъртта, олицетворяване на смъртта и злите духове и т.н.), противоречи на светския характер на образованието в държавните образователни институции и е разрушително за психическото и духовно-нравственото здраве на учениците.

Според мнението на много учени-психолози и психиатри „участващите в подобни мероприятия деца, нерядко изпитват страх, потиснато настроение, агресия и склонност към самоубийство." Не е ли разумно да се вслушаме в доводите на тези учени?

Ние виждаме, че Хелоуин се натрапва в българските детски градини и училища не само поради активната реклама от страна на търговци и медии, но и поради мълчаливата позиция на образователните институции по този въпрос, която се схваща като одобрение.

Който иска Хелоуин, нека го празнува както и където желае, но не и в детската градина и учебното заведение, където трябва да се съблюдават базовите ценности на българската култура и общите интереси на всички присъстващи. Изконна българска ценност е децата да се възпитават в респект към училище, семейство и църква. Българската православна църква винаги е била категорично против Хелоуин и за децата е добре, когато нагласите на училището са съобразени с това, пишат родителите.