По обяд около 400 протестиращи учители от 32 русенски училища и други, от съседните селища, блокираха за 20 минути входа на граничен пункт Дунав мост, информира БТА.

Останаха затворени магистралите към Силистра, Истанбул и Русе по време на блокадата.

Въпреки огромното километрично задръстване шофьорите не протестираха. Някои от тях заявиха на журналистите, че са солидарни с учителските протести.

"Няма да допуснем да се изпълни правителствената политика за задушаване на нашия глас", каза председателят на областния обединен стачен щаб Николай Симеонов.

Той увери, че се подготвят още по-драстични прояви на протеста.

Според стачния комитет протестът се измества на границата, тъй като в България няма кой да чуе учителите.

Пернишките учители провеждат протестен митинг на главен път Е 79 до пешеходната пътека на кръстовището на село Драгичево.

И във Варна започва протестна акция на учителите, които ще излязат пред училищата с учебниците, по които преподават. Акцията ще бъде повторена в 16.30 часа.

Протестно автошествие организират от 15.30 часа стачкуващите учители от Сливен. Автоколоната ще тръгне от индутриалната зона на Сливен по бул. „Банко шосе", ще излезе от главния път София - Бургас и по отклонението за село Топлочане ще се върне в града. В протестното автошествие ще се включат и учители от Ямбол.

По-рано стана ясно, че между 12.00 и 13.00 часа днес протестиращи учители в София ще блокират кръстовищата на „Славейков" и „Раковска", пред Софийския университет и на 5-те кьошета.