С 10% ще се увеличат минималните заплати на учителите от 1 януари 2017 година. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор в системата на средното образование. Документът бе подписан днес от вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева и социалните партньори, съобщиха от МОН.

Осигурени са 100 млн. лева от бюджета за следващата година за повишението на минималните трудови възнаграждения на педагогическия персонал. За непедагогическия персонал има още 26 млн. лв.

Според анекса, минималните заплатите на педагогическите специалисти ще се вдигнат от 600 на 660 лв.

Старши учителите и възпитатели ще получават минимум 688 лв., а главните - 726 лв. Директорите на училища, детски градини и обслужващи звена ще получават най-малко 825 лв. заплата, а заместниците им - 770 лв.

Анексът към Колективния трудов договор предвижда още увеличение на лекторските часове също с 10%. От 1 януари 2017 г. учителите с бакалавърска или магистърска степен ще получават най-малко 5,50 лв. на час, а от 1 ноември 2017 г. - 6 лв. Преподавателите, които не отговарят на изискванията за заемане на конкретната длъжност, ще взимат най-малко по 4,40 лв. от началото на януари следващата година, а от началото на ноември - по 4,80 лв.

"Радвам се, че днес изпълняваме черно на бяло това, което обещахме на Учителския събор на 19 юни. След него със синдикатите подписахме споразумение, с което поехме ангажимент за това 10% увеличение", заяви при подписването Меглена Кунева.

Тя беше категорична, че 10% не е много и няма да реши всички проблеми на учителите, но е ясен знак, че те са приоритет за държавата и че за тях ще има грижа. Министърът допълни, че като политик и гражданин няма да отстъпи от този ангажимент. Кунева посочи още, че България е сред страните, които отделят най-малко пари от БВП за образование и наука - 3,7%. В една също не богата страна като Португалия се отделят 4,9%, добави вицепремиерът.

При подписването Меглена Кунева благодари на социалните партньори - на председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Надежда Николчова, на председателя на Сдружението на директорите в средното образование Стефанка Белева и на председателите на трите синдиката в системата - Янка Такева на Синдиката на българските учители, Юлиян Петров на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и на Аспарух Томов на Независимия учителски синдикат към Конфедерацията на независимите синдикати у нас.

Останалото увеличение от бюджета за образование и наука за 2017 г. отива за покриване на разходите на пътуващите учители, за повишаване на размера на осигурителните вноски за Фонд "Пенсии" и други училищни дейности. От 1 януари 2017 г. обезщетенията за пенсиониране на учители стават 10,5 заплати.