„Готови сме за новата учебна година. Учебниците са отпечатани и вече се разпределят.
В 688 училища в цялата страна в момента текат ремонти, включително и текущи.  В 13 от тях  ремонтните дейности няма да приключат до първия учебен ден, но това няма да попречи на нормалния учебен процес в тях", заяви във Варна министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова.

Тя съобщи още, че първият учебен ден ще е на 16 септември - понеделник.  Около 64 000 ще са първокласниците в страната.

„В новия закон за средното образование се отделя специално място на професионалното обучение.  По Наредба 11 паралелките трябва да бъдат най-малко с 18 деца.
За професионалните училища по изключение намалихме границата до 12 деца, за да мотивираме приема и да не закриваме паралелки", каза в отговор на въпрос проф. Клисарова.

По думите й твърденията, че ОП „Наука и образование за интелигентен растеж" ще бъде провалена, са спекулации, тъй като в момента тя все още се подготвя и реално няма преговори с Брюксел.

На 23 август предстои важна среща с представители на европейската комисия, чиято основна тема ще е програмата", съобщи проф. Клисарова.

Във Варна министърът на образованието и науката присъства на честванията за празника на града. Проф. Анелия Клисарова участва и в церемонията по откриване на новия терминал на летище „Варна".