Миналата година е имало 270 хиляди отсъствия на ученици. По 50 отсъствия за миналата година се падат на всеки един ученик, според броя на отчетените извинителни бележки и съответно извинени отсъствия. Това заяви в студиото на Нова телевизия образователният министър проф. Галин Цоков.

Електронните извинителни бележки имат за цел да изсветлят точно този процес, който е свързан и с отпадането от училище и от образователната система изобщо. Електронната бележка ще намали административната тежест на класните ръководители, като около 3 работни дни ще е спестеното време, за да може той да се занимава със своите ученици, заяви министърът.

Министерството на здравеопазването ще реши обаче каква да е цената на електронната извинителна бележка за учениците. Това не е прерогатив на Министерство на образованието.

Е-медицинска бележка от 1 октомври и само при преглед от лекар

Е-медицинска бележка от 1 октомври и само при преглед от лекар

Край на хартиената извинителна бележка за отсъствия при учениците

Галин Цоков коментира и случая, при който преподаватели в пловдивско училище са писали оценки и присъствия на дете, което е починало. "Много неприятен случай по отношение на професионалните етика и компетенция на колегите", каза образователният министър, непризнавайки директно, но обвързвайки случая с желанието на училището да запази парите, които получава според начина на финансиране в образователната система. Министърът не изключи самите преподаватели да не са знаели, че детето е починало, тъй като има много ученици, които напускат за месеци училище, отивайки с родителите си в чужбина за сезонна заетост. Това не отменя факта обаче, че са писани оценки на дете, което не е присъствало в час.

Припомняме, в петък беше освободен директорът на СУ "Найден Геров".

Дигиталната ученическа раница няма да измести напълно хартиените учебници, категоричен беше министърът. Тя обаче давала много повече възможности. "Амбициите ни са през следващата година тя да бъде "напълнена" с материали на самите учители", призна проф. Цоков.

"Това, което ние правим, е само част от промените. По-дълбоките промени в образованието не могат да се случат за няколко месеца. Те ще се случат за няколко години", подчерта образователният министър.