Педагогическите съвети в училище ще решават как да санкционират ученици, които имат над 15 отсъствия по неуважителни причини.

Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов при представянето на проекта за Държавен стандарт за приобщаващото образование. Стандартът позволява една от мерките вече да бъде преместване в друга паралелка и едва след това да се пристъпва към преместване в друго училище.

Учениците ще могат да отсъстват по уважителни причини до 10 дни – до 3 дни в една година с разрешение на директора и до 7 дни в една учебна година с разрешение на директора след решение на Педагогическия съвет.

Целта на държавния образователен стандарт е цялостна подкрепа на всеки ученик, приобщаващото образование, превенция на деца и ученици в риск, както и такива с изявени дарби, със специфични образователни потребности и др.

Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов обясни, че това е изцяло нов стандарт. Предвижда се подкрепа за личностно развитие, като в градините са заложени допълнителни модули за деца, които не владеят български език.

Освен това се предвиждат допълнителни консултации по учебните предмети извън учебните часове, кариерно ориентиране на учениците, поощряване с материални и морални награди, а също и дейности по превенция на насилието и преодоляване на проблемното поведение.

Допълнителна подкрепа е предвидена за деца със специални образователни потребности, такива в риск, с изявени дарби и с хронични заболявания. Тази допълнителна подкрепа се изразява в психо-социална рехабилитация, рехабилитация на слуха и говора, на физическите увреждания и др.

Предвижда се и осигуряване на достъпна архитектура, технически средства, методики и специалисти за работа с децата и учениците.

Зам.-министър Стаматов представи и актуални данни, които сочат, че в момента в образователните институции има 238 логопеди, 270 психолози, 711 педагогически съветници и 17 ресурсни учители. Те обаче са подпомагани допълнително от 1 800 ресурсни специалисти, които работят в различни центрове. Броят на специалистите, за които Стаматов представи данни, по думите му, не е малък, но във времето имаме все по-голяма нужда от тях.