Професионалната техническа гимназия във Варна се предоставят 216 030 лева за реконструкция на учебна работилница, а община Перник ще получи 1 943 063 лв. за изграждане на учебен корпус с басейн и топла връзка към сградата на Основното училище "Св. Иван Рилски".

На Столична община се осигуряват 65 350 лв. за изграждане на основно училище в квартал "Манастирски ливади- запад". Община Ловеч ще получи 285 669 лв. за частично преустройство и пристрояване на Профилирана езикова гимназия "Екзарх Йосиф".

Финансирането е част от одобрените за изплащане от правителството днес 5 197 761 лв. за строителство на нови и реконструкция на съществуващи детски градини и училища. Текущо ще се финансират проекти на 15 общини и на едно държавно училище.

Средства ще бъдат разпределени за изпълнението на проекти по построяване на нови и реконструкция на съществуващи детски градини в общините Бургас, Поморие, Гърмен, Велинград, Радомир, Русе, Червен бряг, Кайнарджа, Своге, Стара Загора и Търговище.

Правителството дава над 2 млн. лв. за строеж и ремонт на детски ясли, градини и училища

Правителството дава над 2 млн. лв. за строеж и ремонт на детски ясли, градини и училища

Служебният кабинет одобри и 775 862 лв. компенсация за неприетите деца в ясли и градини

Финансирането се осъществява по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022 г. Целта й е да се намали недостигът на места в детските ясли и градини и да се осигури здравословна среда за отглеждане и обучение на деца и ученици. Освен това чрез инвестицията ще се създадат предпоставки за успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4 години и за организиране на едносменен режим в училищата.

С друго решение от днес се отпускат допълнителни средства за назначаване на образователни медиатори, социални работници и помощници на учителя. Ще се отпускат средства на детските градини и училищата с концентрация на деца и ученици от уязвими групи от 1 юли 2023 г. Това става с промени в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, по която се предоставят средствата на база брой деца и брой ученици и норматив за едно дете/ученик.

При по-голям брой деца от уязвими групи ще има възможност за назначаване на повече от един медиатор, социален работник или помощник на учителя. По този начин ще се стимулира назначаването на персонал, който ще бъде трайно ангажиран за по-ефективно подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на риска от отпадане от системата на предучилищното и училищното образование.

Друга промяна регламентира, че финансирането на общинските детски градини става изцяло делегирана от държавата дейност в резултат на отпадането на таксите за посещение.