Без излишна еуфория и с доста резерви народните представители от Комисията по образование и наука приеха на днешното си заседание актуализирана Национална стратегия за младежта 2014 - 2020.

В духа на вчерашната констатация на вицепремиера Даниела Бобева, че България е рекордьор по писане на стратегии, депутатите от всички парламентарни групи се опитаха да разберат от вносителите дали това ще бъде поредната стратегия с добри намерения и без резултати.

От името на Министерски съвет стратегията им бе представена от зам.-министъра на младежта Мая Тодорова.

Според правителството изпълнението на стратегията за младите ще спомогне за постигането на големите цели в Националната програма за развитие "България 2020" и реализирането на политиките на Европейския съюз за развитие до 2020 година - 75% от населението на възраст между 20 - 64 години с пълна заетост; инвестициите в научната и развойна дейност да достигнат 3% от БВП; 40 % от младото поколение да има висше образование; изложените на риск от бедност да бъдат с 20 милиона по-малко.

В първата част на Стратегията е представен анализ на състоянието на младите хора в България.
Втората част представя информация относно постигнатите резултати от изпълнението на поставените цели и задачи в стратегическия документ през 2011 и 2012 г.
Третата част предлага анализ на силните и слаби страни, възможностите и заплахите пред изпълнението на политиката за младежта.
Четвъртата част дава визията на политиката за младежта.
В петата част са представени стратегическите цели и задачи, а шестата част е посветена на изпълнението на Стратегията - принципи, институционална среда, ресурсно и информационно обезпечаване и мониторинг.

"Ще я подкрепя, за да не излезе, че е нещо лошо, но тази стратегия не може да бъде изпълнена", с голяма доза песимизъм констатира проф. Станислав Станилов от "Атака".
Според него никакви стратегии за младежите на България не могат да бъдат изпълнени, ако преди това страната ни не се развие индустриално и технологично.

Каква младежка заетост ще осигурим без с финансови инструменти да предизвикаме растеж, попита професорът и бе категоричен, че единствено с търговия и туризъм няма как да имаме напреднала държава.

Всички талантливи българи, истинският елит на нацията, веднага я напуска, съжали професорът и попита "каква стратегия ще правим с хора, които ги няма у нас".
Докато получават 420 лева заплата, няма какво да ги задържи, категоричен бе той.