33 писмени работи от днешните матури са анулирани.

С камери, подобни на тези, използвани за сигурността в летищата, са засечени преписвачи. Посредством звуков сигнал, камерите идентифицират наличието на мобилен телефон у преписвачите.

Това обяви на пресконференция министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

Камерите струват на МОН 33 хиляди лева и вече дават резултат за подобряване на сигурността по време на матурите, изтъкна тя.

Кунева – между буквата и духа на наредбата за матурите

Кунева – между буквата и духа на наредбата за матурите

22 хил. учители и 5 хил. служители са ангажирани с днешните матури

На днешния изпит са се явили 48 494 зрелостници в 654 училища. Учениците явили се на външно оценяване след 7-ми клас са 53 214. При тях няма анулирани работи.

Министър Кунева обясни, че в 8.00 часа стаите се затварят в училище и от този момент нататък не трябва да вникне никаква информация отвън, главно да няма интернет.

В 8.00 часа в 654 училища се отварят въпросите при определена парола и от този момент нататък вече всички ги имат и те се раздават в 4200 изпитни зали.

„Оттам нататък, каквато и да било тайна не можем да опазим”, коментира още министър Кунева. Тя обясни обаче, че това, върху което МОН се концентрира, е наблюдението вътре в класните стаи. „Това е правилната стратегия и ние ще продължим по същия начин. Имаме видеонаблюдение навсякъде и записите от всяка една камера ще бъдат преглеждани всички до една”, каза още тя.

Ето теста и отговорите на математиката от матурата за 7 клас

Ето теста и отговорите на математиката от матурата за 7 клас

Малко след 17 часа просветното министерство разпространи

Красимир Стоянов, експерт от МОН, коментира, че въпросните камери са за подобряване на общата сигурност в училище, като по никакъв начин не се уронват престижът и достойнството на учениците.

Засечените преписвачи предават доброволно и без полицейщина мобилните апарати, някои от които скрити на доста интимни места - се видя от материала, представен на пресконференцията.

Снощи е била извършена профилактика на камерите, като те са били включени в 4200 зали. Онези стаи, в които е имало проблем, не са били отворени.

Министър Кунева коментира, че камерите помагат – с тези съвременни камери не се допуска нищо отвън да влезе в класната стая. „Мерките, които въведохме, дадоха резултат”, заключи Кунева.

Стана ясно още, че сайтът на МОН за матурите ще бъде подложен на стрес тест, а 18 учители ще бъдат санкционирани.

Най-фрапантният случай е на учителка, която толкова се вживяла в ролята на квестор, че си счупила крака, движейки се напред – назад в изпитната зала.