Оставката на министъра на образованието Меглена Кунева е единствената възможност ситуацията в системата да бъде успокоена. Това заяви на брифинг в парламента Валери Жаблянов от БСП.

Припомняме, вчера в Стара Загора социалистите поискаха оставката на просветната министърка.

Явно президентският вот за БСП е на живот и смърт, констатират реформатори

Явно президентският вот за БСП е на живот и смърт, констатират реформатори

По времето на Орешарски не внесли ни един закон за образованието, твърди Делчев

Настояваме за оставка и приемане на проекта на Закон за средното образование на левицата, за да се осигури нормален учебен процес, апелира народният представител.

Той коментира още, че отговорността на министъра на образованието е очевидна, както и отговорността на министър-председателя.

Жаблянов бе категоричен, че приетият от ГЕРБ Закон за средното образование, който трябва да влезе в сила на 1 август, изправя в невъзможност учителите и целия педагогически персонал, ангажиран в системата на средното образование, да планира нормално започването на учебната година от 15 септември.

„БСП предложи законопроект за отлагане на приетия вече закон и влизането му в сила. Предлагаме законът да влезе в сила от 1 август 2017 г.”, заяви Жаблянов.

За какво по-напред пари - за учителите ли, за военен самолет, или за пътища, чуди се Борисов

За какво по-напред пари - за учителите ли, за военен самолет, или за пътища, чуди се Борисов

Не може да се изпълнят всички искания на министрите

По думите му дотогава от МОН трябва да осигурят възможност за отпечатването в нормални срокове на учебниците за учениците от 1-ви до 5-ти клас. Така те ще могат да започнат учебната година с учебници, а не както се предвижда сега с неясни помощни материали. В този срок би следвало Министерство на образованието да разработи и предложи новите образователни стандарти, каза още Жаблянов.

„Всичко това не може да се случи в рамките на един месец - това е основен източник на хаоса”, коментира още той.

Социалистът бе категоричен, че проведеният учителски събор е „мероприятие с политическа цел”, което нямало никакво отношение към системата на образованието. „Учителите бяха използвани по един неприемлив начин не, за да разберат новата политика и закон, а да може екипът на МОН да получи политическа подкрепа. Средното образование не може да бъде заложник на партийно-политическите амбиции”, коментира още Жаблянов. Той бе категоричен, че съборът не е получил и подкрепата на министър-председателя.

„За нас в правителството има тежък разнобой по отношение на образованието. Министър-председателят отказа увеличение на заплатите от началото на 2017 г. нещо, което беше обещано от министъра ден по-рано. За нас ситуацията става все по-ненормална и кризата все по-задълбочаваща се”, заяви Жаблянов.

С думите „огромен фал” Румен Гечев коментира ситуацията в образованието – обещаните учителски заплати и репликата на министър-председателя, че не е уведомен за въпросните 10%.

Той попита министър-председателя, ако има увеличение в приходите, какъв е проблемът да бъдат дадени тези 200 млн. лв. за увеличение на учителските заплати. Още повече той определи заплатите на българските учители като скандално ниски и изтъкна, че не може професор в университет да получава заплата, равна на тази на учител в средно училище. Гечев посочи, че това е скандално и нечувано за европейската и извън европейската практика.

Той обърна внимание, че ако тези 1,5 млрд. лв. са влезли в бюджета, предвид хвалбите на правителството, то те не са верни, защото 11-те млрд. – резерв в държавния бюджет, били резултат от дълговете, които правителството поемало. Не мога да приема, че българското правителство е против политиката на ЕС за увеличение на процентите от брутните вътрешни продукти, които се отделят за образование и наука, подчерта социалистът.

Румен Гечев заяви, че в Бюджет 2016 г. по отношение на образованието правителството провежда политика, която е обратна на европейската.

Той постави въпроса правителството лъже ли за бюджета и ако не лъжат как така не могат да отделят средства за образованието.