В образователното министерство усилено търсят варианти, за да осигурят максимално безопасна среда на учениците. Като вариант за начало на учебната година се обсъжда тържества в дворовете на училищата на 15 септември ще има само за първокласниците. Останалите ученици няма да бъдат поканени, за да няма струпвания в ситуация на коронавирус, пише "24 часа".

"Няма как да забраниш на родителите, на бабите и дядовците на първолак да го изпратят при прекрачването на училищния праг, обикновено идват и много роднини и гости. Затова ще ограничим останалите деца", каза бившият зам.-министър и директор на столичното 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

Обсъжда се всеки директор да има план за бързо преминаване към онлайн обучение при нужда. Учебната година да започне присъствено за всички ученици. В същото време часовете да почват стъпаловидно, за да не се засичат паралелките и ако има инфектиран, в карантина да излиза само класът му, а не цялото училище.

Според просветните експерти именно за 1-и клас социализацията е от изключително значение. А и на тази възраст дистанционната форма не е приложима, това ще обрече випуска на тотална неграмотност. За да е максимално безопасно физическото присъствие, най-лесно би било децата от 1-и клас да се разделят на две.

Едната група ще се поема от основния учител на класа, другата - от педагога, който води занималнята, ще учат едновременно, но в различни помещения. Така ще се получат групи от по 11-12 деца, предвиждат в МОН.

При заразен учител или ученик ще се следват указанията на здравните инспекции, като не се предвижда затваряне на цялото училище, а само карантина за отделен клас, съобщиха от МОН.

При повече заразени, може да се стигне до затваряне на училище за дните, в които се налага да се изчакат резултати от тестове и да се извърши старателна дезинфекция. В такива случаи може да се превключи на дистанционно обучение за няколко дни, но само за съответния клас или училище.

Ако се наложи да се правят PCR тестове на ученици и учители, те ще бъдат безплатни, каза вчера министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Според председателя на асоциация "Родители" Цвета Брестничка не е ясно кой ще плаща тези на родителите на децата от клас с инфектиран ученик.