От Синдикатите на българските учители (СБУ) настояват България да бъде обявена за център на глобално гражданство на Европа.

Това заяви председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева при откриването на официалната церемония за избор на учител №1 на двадесет и втория Националния конкурс "Учител на годината", която се провежда в столичен хотел. 35 учители са номинирани в десет направления.

По думите й СБУ много се работи по проблема за гражданското образование, преодоляването на насилието, агресията, запазването на добрите и добросъседски отношение, както и за глобалното гражданство, което е свързано в целия свят.

Шефът на СБУ се надява, че в навечерието на 24 май - Деня на славянската писменост и култура, когато ще дойде директорът на ЮНЕСКО да обяви България за център за глобално гражданство на Европа.

"Уцелихме десетката в образованието с МОН", похвали се Янка Такева и благодари за доброто социално партньорство с институциите в страната.

Председателят на СБУ изрази надеждата си в българското образование да няма насилие върху учителите в училищата и детските градини.

Такева постави въпроса, ако 18-20% от децата не ходят на училище, утре в каква държава ще живеем и какви политики ще се развиват.

"От учителя зависи какво ще бъде обществото", акцентира тя и допълни, че ако българският учител има подкрепата на институциите, той ще направи чудеса.

Министърът на образованието Красимир Вълчев подчерта, че учителят е бил и ще остане основен фактор в образованието. 

Той отбеляза, че ако преди век и половина се е разчитало учителят да учи децата на четене, смятане и писане, то сега учителите трябва да подготвят децата за след 40-50 г. на пазара на труда.

Вълчев изтъкна, че очаква от учителите да направят децата добри хора и да възпитават подрастващите.

"В учителите трябва да се инвестира чрез увеличението на заплатите, защото ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти по всички останали професии", допълни още министърът.

Такева благодари на всички официални лица, сред които вицепрезидентът Илияна Йотова, образовтелният министър Красимир Вълчев и кметът на София Йорданка Фандъкова да се гласува доверие на СБУ да бъдат организацията, която да проведе семинари в присъствието на представител на ЮНЕСКО за глобалното гражданство.