Категорично не приемаме пренебрежението към аграрната наука и пълното неразбиране към нейното финансиране. Това заявяват в протестна декларация работещите в Селскостопанската академия. Декларацията е срещу решенията на бюджетната комисия в Народното събрание по време на обсъжданията на държавния бюджет на следващата година.

Учените протестират и срещу разделянето на работещите от БАН и Селскостопанската академия. Това било видно в принципа на финансиране, приложен при дискусията и гласуването в комисията - за еднакъв труд се давали различни средства.

Работещите в Селскостопанската академия категорично не приемат решението на бюджетната комисия да откаже за пореден път отпускането на 8 млн. лв. за едно от най-старите и уважавани научни заведения в България и в света. Те изтъкват, че тези пари са крайно необходими, за да се осигурят и без това унизителните заплати в академията. Освен това са жизнено важни и за оцеляването й през 2017 година.

БАН получава извънредни 10 млн. лева
Обновена

БАН получава извънредни 10 млн. лева

Бюджетната комисия заседава извънредно

В декларацията се подчертава, че е крайно време депутатите да прогледнат, че в България има две академии - институции с история, постижения и доказан принос към БВП. Затова щом те имат принос към Брутния вътрешен продукт (БВП) трябва и да могат да го използват (по препоръка на ЕС - до 1% от БВП, за България - 0,2%). В двете академии работи и създава научен продукт интелектуалният елит на България, подчертават работещите в Селскостопанската академия.

Те изтъкват, че от 1990 работещи в академията, повече от 60 % са с доходи около средната работна заплата. Това се отнася и за експерти и учени с висше образование.

В декларацията се настоява ако депутатите не са прогледнали, да чуят призивите от протестите на учените от двете академии, които от години протестират срещу безобразното отношение на правителства и парламенти към науката в България.

Те припомнят, че последният им мълчалив акт на протест е шествието в Деня на народните будители.

Работещите в Селскостопанската академия са възмутени и от поведението на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Те подчертават, че вчера Стоянова е използвала отсъствието на камери, за да ги посъветва "да си вземат по-добър лобист да им внесе предложението".

Работещите са категорични, че не лобират за заплатите си, а искат и настояват за увеличението им с аргументи откъде и как това може да стане, за да остане наука в България.

В декларацията се подчертава, че Селскостопанската академия има своето важно място в земеделската политика на България. Тя обединява целия процес от съхранение и създаване на сортове и видове, през обучението на фермерите, до научни изследвания за бъдещето.

"Нейните труженици са достойни български граждани, калили се в години научна работа в лабораториите и опитните си полета, безинтересни и често пъти невидими за камерите и обществения интерес. Но стане ли дума за хляба ни, ще се сетим и за тях", заключват работещите от академията в протестната си декларация.