Основна сграда на Стопанска академия "Димитър А. Ценов" в Свищов пропада. Причината е движение на земните пластове. Сградата вече е със запечатани аудитории и кабинети, тъй като се нуждае от спешен ремонт и укрепване. За целта са нужни около 2 милиона лева.

Академията няма налични нужните средства и е принудена да търси помощ от държавата. Корпусът е строен преди близо 40 години, но основите му са върху льосови плочи, което води до движение на земните пластове. По фасадата на сградата зеят огромни пукнатини. Подобна гледка може да се види в някои от аудиториите и кабинетите в академията.

Екип на УАСГ вече е направил обследване и е излязъл със становище.

"Имаме от няколко години проблем и то с основната ни учебна сграда, това е факултетският корпус - една част от нея, а именно северната част. Проблемът се задълбочава, и още през 2019 година поканихме екип от Университета по архитектура, строителство, и геодезия, които направиха обследване и груба оценка. Ремонтът излиза около милион и двеста, които в днешно време могат да стигнат и до два милиона. Тази седмица ще дойде екип от Минно-геоложкия университет. Смятаме, че проблемът е почвата под сградата, - свлачище и подпочвени води, така, че те ще обследват и почвата. Аз инициирах среща с министъра на образованието и науката академик Денков, той прояви разбиране и пое ангажимент Министерството да финансира ремонт след като изпратим писмо с техническата документация", съобщи ректорът на Стопанска академия проф. Марияна Божинова.

За решаването на проблема ще се търси финансова подкрепа от Министерството на образованието и науката (МОН).

МОН опровергава слуховете за обединения и съкращения на вузовете у нас

МОН опровергава слуховете за обединения и съкращения на вузовете у нас

Официалната позиция на МОН се очаква да бъде представена пред Съвета на ректорите на 22 февруари тази година.