Министърът на образованието Николай Денков отговори на въпроса, който се оказва най-много е затруднил децата от 4 клас на Националното външно оценяване (НВО) по Български език и литература (БЕЛ) - "Каква е професията "пожарникар?".

"Въпросът за пожарникаря трябва да се разглежда в контекста на това, че детето трябва да разбира, че пожарникарят не гаси пожар, а това му е работата и трябва да се отзове, когато се случва такова нещо", поясни той.

Той поиска да се вярва на експертите, които оформят въпросите на матурите. На въпроса дали има един възможен отговор, Денков каза: "Трябва да гледат какъв е отговорът и да преценяват дали е ясно, че човекът това работи".

Над 74% от децата имат отлични и много добри оценки. Коментарите, че това са трудни въпроси, не са коректни, смята министърът.

На въпроса дали може да се даде половин точка на дете, че това е човек, който гаси пожари, той отговори уклончиво, че НВО за 4 клас не са решаващи. "Има указания, те са проведени, това са резултатите, с половин точка резултатът ще изглежда по същия начин", каза той. Николай Денков е категоричен, че МОН няма намерение да променя скалите.

Интересно позиция има обаче просветното министерство за промяна на НВО за 10 клас. Обмисля се резултатите за първи гимназиален етап да се включат в дипломата, с която се завършва втори гимназиален етап, но се изисква промяна в нормативната база, която на този етап се обсъжда.