Национален браншов синдикат ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА - КНСБ (ВОН-КНСБ) е против отпадането на таксите за учащите в държавните университети.

Според синдиката предложението е изненадващо, неадекватно, популистко и в противоречие с дневния ред.

Подчертава се, че подобни промени не бива да се въвеждат без внимателен анализ и съобразяване с актуалната законова рамка, както и еднолично, без проведен диалог с ръководствата на работещите във висшите учебни заведения, бизнеса и представителите на законодателната власт.

Те считат, че частичната предварителна оценка на въздействието на предлаганите промени в Закона за висшето образование съдържа твърде общи и неопределени очаквани резултати.

ВОН - КНСБ представя девет основни мотива за несъгласие с мярката:

1. Законът за висшето образование посочва няколко независими една от друга възможности за формиране на държавните такси за висше образование във възможност за разпределяне на общата сума между държавата, висшите училища и учащите, а именно: 70% държавна субсидия и 30% от студентски такси; 100% държавна субсидия и 0% студентски такси за приоритетните професионални направления и защитените специалности; 0% такса за студента и 100% финансиране по сключен договор с бизнес организация; 70% държавна субсидия и 30% средства, постъпили от бизнес организация; 30% студентска такса и 70% финансиране от бизнес организация; безлихвен студентски банков кредит без необходимостта от доказване на доход. Синдикатът е категоричен, че улесненият от страна на държавата и банковите институции достъп до студентски кредити осигурява и равен достъп до висшето образование. Посочва се, че не съществува икономическо правило, според което равният достъп до висше образование е равнозначно на образование без студентски и докторантски такси.

2. Държавните административни такси, заплащани от студентите и докторантите, съотнесени с икономическата рамка на страната, са ниски, а в някои държавни университети не са променяни от години. В някои ПН таксите са два пъти по-ниски от държавните стипендии, които студентите получават (минималната стипендия е 120 лв.).

ВОН - КНСБ подчертава, че не таксите, а високите разходи за издръжка на живот в големите градове затрудняват студентите, докторантите и техните семейства.

Отпадането таксите за държавна поръчка за университетите не е обсъждано с ректорите

Отпадането таксите за държавна поръчка за университетите не е обсъждано с ректорите

Всяка една идея, ако не бъде комуникирана правилно и обмислена като технология, създава повече проблеми

3. Съгласно Националната карта за висше образование половината студенти се обучават в по-малко перспективни направления. В различните ПН таксите са различни.

4. От синдиката отбелязват, че и в момента в 40 от общо 52 ПН броят на действащите студенти е под 50% от определения капацитет. 30 ПН са приоритетни, т.е. финансирането е изцяло от държавата. Отбелязва се, че благодарение на въведения преди пет години модел на финансиране в приоритетните ПН се наблюдава увеличение в приемите в специалности като инженерни науки, химични технологии, физика, химия, морска техника и т.н. Според ВОН - КНСБ с отпадането на таксите тези специалности отново ще станат непопулярни сред кандидатите и ще последва отлив на специалисти от ключови сектори на икономиката, държавата ще се лиши от устойчив и добре работещ инструмент за обвързване на търсенето на образование с нуждите на пазара на труда. В резултат на това от синдиката очакват задълбочен дисбаланс в търсенето и предлагането на работни позиции.

5. Отпадането на таксите за обучение крие опасност от заличаване на конкуренцията между самите държавни университети. Ако досега цената определя в голяма степен и качеството на образователния продукт, сега цената ще я определя политическият кабинет на съответната управляваща партия/и. Това крие огромен риск от съвсем явни обвързаности и зависимости на ДВУ от политическата конюнктура, предупреждават от синдиката.

6. От ВОН - КНСБ уточняват, че академичната година не съвпада с календарната (финансовата) година. Посочва се, че новите студенти постъпват през септември и за този период държавата никога не е осигурявала финансиране. Според синдиката отпадането на студентските и докторантските такси ще доведе до финансов недостиг в държавните университети в началото на всяка академична година.

7. Държавната субсидия се превежда ежегодно в пълен размер за обучението на студенти по план за приема, но се ревизира и по отчет с регистъра на МОН. За неусвоените места държавните университети връщат държавните субсидии. От синдиката посочват, че в държавния бюджет за последните три години няма актуализация на средствата за висше образование и цялата система е ощетена с над 320 млн. лв.

Студентските съвети подкрепят падането на таксите за държавна поръчка в университетите

Студентските съвети подкрепят падането на таксите за държавна поръчка в университетите

В 15 страни от Западна Европа образованието е безплатно

8. Финансирането на висшето образование се извършва и на остатъчен принцип, твърди синдикатът. Посочва се, че досега няма резултат по обещанието на акад. Николай Денков, че коефициентите на ПН ще бъдат актуализирани.

9. ВОН-КНСБ отбелязва, че обявените от премиера 150 млн. лв. за компенсиране на студентските и докторантските такси липсват в държавния бюджет за тази година. Заложените 375 млн. лв. са за повишаване на доходите на работещите в страната. От тях едва 39 млн. лв. са определени за ДВУ. Просветното министерство настоява за още 4 млн. лв., а според изчисленията на ВОН - КНСБ са необходими 7 млн. лв. за повишаване доходите на академичния и 37,5 млн. лв. за неакадемичния състав в ДВУ. Синдикатът предлага, ако в държавния бюджет има свободен ресурс от 150 млн. лв., той да бъде използван за: увеличение на работните заплати, като 7 млн. лв. са за академичния състав и 38 млн. лв. за служителите с висше образование; 50 млн. лв. за комплексната оценка за качеството на обучението; 50 млн. лв. за повишаване на коефициентите в ПН; 5 млн. лв. за развитие на студентския спорт.

Ако възможностите за споделеност и отговорност от страна на студента, ВУ, бизнеса и държавата, определени в ЗВО, отпаднат, студентът се превръща от партньор в образователния процес, в клиент, ръководен не от вътрешната си мотивация, а от възможността за лесен и непосредствен достъп до образователния ресурс, категорични са от синдиката.

Те считат, че всеки учащ трябва да взима активно участие в изграждането на собствения си житейски и професионален проект. Това е възможно само ако студентите внасят своят дял в цялостния учебен процес.

Русенският университет иска сериозен анализ дали да отпаднат студентските такси

Русенският университет иска сериозен анализ дали да отпаднат студентските такси

Трудно било да се каже дали мярката ще засили интереса на кандидатите