Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" настоява в бюджета за 2013 година да се увеличат средствата от брутния вътрешен продукт за образование в размер на 4%.

Синдикатът настоява и за увеличение на работните заплати на работещите в системата на образованието с 20% от януари 2013 година, като се увеличи размера на средния единен разходен стандарт за издръжка на ученик с 15% от януари 2013 година.

От синдикат „Образование" се обръщат с открито писмо към премиера по повод пет години от най-голямата учителска стачка в историята на синдикалното движение в България.

През последните четири години отрасълът прогресивно обеднява с повече от 20% и средствата за образование не могат да осигурят провеждане на добрите политики, които правителството, министерство на образованието, заедно със синдикатите желаят и са започнали, се казва в писмото.

Не са достатъчни средствата за заплати на работещите в системата, целодневна организация на учебния процес, обновяване на сградния фонд и учебно - техническата база,  специализираните кабинети, компютърните кабинети, физкултурни салони и площадки, видеонаблюдение, въвеждане на единна електронна система (електронни учебници и  дневници) и много, много други, подчертават от синдикат „Образование".

Средствата от брутния вътрешен продукт за образование са най- ниските от балканските, и несравними с повечето европейски страни.

Не бихме искали да се инициира национален дебат, как биха се ощетили някои отрасли, ако се насочат средства в „Образование"- това го слушахме достатъчно по време на стачката 2007 година от бившият премиер Станишев и неговите Вълчев и Орешарски, които за наша радост и с наша намеса не са в управлението.", пише още в откритото писмо.