Синдикат "Образование" категорично застава зад директора на 51 СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров. Това се посочва в позиция на синдиката, изпратена до медиите.

Синдикалистите намират за възмутително публикуването, разпространяването и общественото компрометиране на Александров. Те го определят като отличен ръководител и професионалист.

Припомняме, че скандалът около Асен Александров се разрази след появили се в медиите и социалната мрежа негови голи снимки. Снимките са били публикувани на сайта на учебното заведение и почти веднага са били свалени. Прокуратурата започна проверка, за да провери дали са автентични фотографиите и кой ги е разпространил.

Директорът на 51 СОУ хвърли оставка като съветник в МОН

Директорът на 51 СОУ хвърли оставка като съветник в МОН

Заради проверката на прокуратурата

Александров от вчера е в отпуск до приключване на разследването. Освен това той подаде оставка като съветник в Министерство на образованието и науката.

В подкрепа на директора застанаха и родители на деца от училището.

От синдикат "Образование" са категорични, че една гнусна публикация може да срути целия живот на Асен Александров заради позицията, която заема в обществения живот. Това можело да се случи, независимо от всичко, което е направил досега, успехите, които е постигнал и авторитета, който е изградил.

Те отчитат, че за някои политически лидери подобна ситуация можела да е само атрактивна реклама.

Родители подкрепят училищния директор, обвинен за голите снимки в интернет

Родители подкрепят училищния директор, обвинен за голите снимки в интернет

Според тях е изключителен професионалист

Синдикалистите са уверени, че прокуратурата ще обърне сериозно внимание на този случай и ще въздаде справедливост. Те призовават да не се остава с усещането, че всички можем да попаднем под прицела на пошлостта, подлостта и бездушието на информационните канали.

Синдикалистите намират за недопустимо грубото, арогантно и брутално навлизане в личното пространство на всеки човек с цел той да бъде унижен, унищожен и удобно отстранен, да стане жертва на политически игри и чудовищна злоупотреба със съвременните технологии. Нима всички сме под наблюдение и контрол, питат те.

Прокуратурата проверява автентични ли са голи снимки на училищен директор

Прокуратурата проверява автентични ли са голи снимки на училищен директор

Публикувани на сайта на 51-во СОУ "Елисавета Багряна" в София

От Синдикат "Образование" коментират, че страшното в този случай е безкритичното отношение на медиите към подобни прояви на компрометиране и смачкване на човешката личност. Те отбелязват, че ролята на медиите е да информират, но и да възпитават общественото мнение.

От синдиката поставят и въпроса какво точно казват медиите на обществото с тези публикации и каква е целта им - да се метне доволно количество кал върху някого, да бъде съсипан неговият авторитет и социален и професионален статус. Питат кой е източникът им и разпространявал ли е този човек снимките с неморални или комерсиални цели.

Синдикалистите отбелязват, че позорът се разпростира не само върху конкретната личност и личния му живот. Петното падало върху училището и системата на образованието.

"Сочещият осъдително пръст е вперен май във всички нас, обикновените хора, които сме и със недостатъци и слабости. Но нали това ни прави хора?!", заявяват още в позицията си от синдикат "Образование".