В Министерския съвет започна срещата между премиера Сергей Станишев и ръководствата на учителските синдикати във връзка със стачните искания на преподавателите. Това е първата среща на премиера с учителските синдикати след началото на стачката на 24 септември.

Преди началото на срещата в Министерския съвет Крум Крумов, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" заяви, че няма никакво обвързване между учителската стачка и местните избори.

Той допълни, че когато през май синдикатите са внесли стачното искане за увеличение на заплатите, те не са знаели кога точно ще бъдат изборите.

Не ни интересуват изборите, както и какво правят политическите партии. Нашата стачка има социален и икономически характер, каза Крумов. По думите му, стачката няма нищо общо и с вота на недоверие.

На въпрос какво очаква от днешната първа среща с премиера Станишев, Крумов заяви: "Ние проявихме разум, остава и той да го прояви и след това да си стиснем ръцете, за да се върнат учениците и децата в клас."

„Аз съм оптимист и смятам, че ако премиерът даде ясен политически мандат на министрите Вълчев и Орешарски, може да има развитие на нещата за учителската стачка."

Това каза пред журналисти преди срещата в Министерския съвет председателят на СБУ Янка Такева.

Тя отново заяви, че синдикатите няма да отстъпят пред искането за средна брутна заплата 648 лева към 1 юли 2008 г.

Ако тръгнат днес разговорите в правилната посока, първо ще попитаме стачкуващите учители, посочи Такева. По думите й би трябвало правителството да обсъди по-бързо въпроса за стачката и той да се пренесе на високо политическо ниво и да бъде решен.

Такева каза по повод на заявеното вчера от нея, че очаква до неделя да бъде изготвено стачното споразумение. Тя посочи, че във вчерашните работни групи е станало разминаване по политиките за изчисляване на процентите и средствата, необходими за работните заплати, и разминаване в искането за увеличаване на стандарта за издръжка на един ученик и на едно дете.

Споразумение може да има, когато получим мандат от стачкуващите учители в страната, каза преди началото на срещата в Министерския съвет Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ.

По думите му, дотогава всичко, което се обсъжда по време на преговорите, са варианти. Стачкуващите, около 135 хиляди души в образованието, трябва да одобрят параметрите на бъдещото споразумение, допълни той.

Според Никифоров, не повече от 24 часа ще са необходими за получаването на одобрение на евентуалното споразумение от националните стачни комитети и от стачкуващите учители. В момента в МС се състои първата среща на ръководствата на трите синдиката в образованието с министър- председателя Сергей Станишев.

По неофициална информация сформираните вчера две работни групи, които трябваше да сближат позициите на синдикатите и правителството за увеличението на учителските заплати не са стигнали до конкретно решение, въпреки постигнатия напредък, съобщи БТА.

Според един от съпредседателите на стачния комитет различни предложения на просветното министерство водят до съкращения на учители, а не до повишаване качеството на образованието.