С цитати от Вапцаров, с възхвали и критики Народното събрание избра академик Стефан Воденичаров за нов образователен министър.

Кандидатурата на шефа на БАН в пленарна зала бе представена от финансовият министър Симеон Дянков. Финансист номер едно му даде висока оценка, заявявайки, че академик Воденичаров е световен учен. Той е добър управленец, похвали го още министър Дянков и подчерта, че Воденичаров е спечелил редица европейски проекти.

Синята коалиция няма да подкрепи тази номинация, заяви Веселин Методиев. Политическият смисъл на тази промяна е налице - правителството решава в края на мандата да приключи войната в академията и да облекчи предизборната си кампания, смята Методиев.

Защо си отива Сергей Игнатов, попита на свой ред лидерът на ДПС Лютви Местан и настоя отговорът на този въпрос да го даде финансовият министър. Той трябваше да си отиде отдавна, защото е най-слабият министър в най-новата ни история, поясни още депутатът.

Местан бе категоричен, че академик Воденичаров и да е магьосник няма как да се справи с наслагваните проблеми в образованието.

Според него е имало политически чадър върху пороците във Фонд Научни изследвания - (официалният мотив за уволнението на Игнатов, б.р.).

Като гавра с българската наука, Местан определи факта, че среднисти са оценявали проектите на учените. Той има свое обяснение защо са прикривани злоупотребите във фонда.

Разровиш ли го ще мирише и ще горчи като отрова - цитира Местан „История" на Вапцаров, а в случая горчи като отровата на корупцията, смята лидерът на ДПС.

Иначе Лютви Местан пожела на академик Стефан Воденичаров да не звучи в ушите му фразата „Бедни ми професоре, защо не си останахте в БАН".

Ще седнете в кабинет, който загроби ядрената енергетика, каза и лидерът на Атака Волен Сидеров, припомняйки на Воденичаров, че оглави инициативния комитет на левицата за АЕЦ „Белене". Атакистът каза, че националистите ще подкрепят кандидатурата му, ако въведе вероучение в българското образование.

Академик Воденичаров е от личностите, на които им е дадено да формират обстоятелствата, заяви и Георги Божинов от БСП. Той изрази възхищението си към новия просветен министър за гражданската му позиция за втората ядрена централа. По думите на Божинов на новия министър обаче не му е дадено да промени корупционните практики. Той влиза в правителство, белязано от авторитаризъм и силово управление, стигащо до мутренска мъжественост и външно политическо раболепие, изтъкна социалистът.

Червените заявиха, че няма да подкрепят влизането на академик Воденичаров в управлението на ГЕРБ.

Снежана Дукова от ГЕРБ посочи, че е облекчена от хвалебствията на опозицията за качествата на академик Воденичаров и че не трябва да ги изтъква. Чух толкова хвалебствени неща за академик Воденичаров, които на всичко отгоре са и верни, подчерта депутатката. По думите й колегите й от ГЕРБ дълбоко убедено и безрезервно ще застанат зад номинацията на академик Воденичаров. Остава малко време до края на мандата, по думите на Дукова, но новият министър си поставил реалистични и изпълними цели за оставащото време.

В условия на криза от небивал мащаб според нея образованието върви в правилната посока. Депутатът подчерта, че мнозинството се научило да разпознава за това време на управление „не харизмата, а демагогията и безспорното желание да се върне на власт тогава, когато никой не те иска".

„Един ще бъде победен и победеният си ти", обърна се Дукова към опозицията, отговаряйки на Местан също с Вапцаров. Тя пожела успех на Стефан Воденичаров на поста образователен министър.

Синият депутат Иван Иванов пък изрази притеснението си, че на поста образователен министър застава човек, подкрепил ''манифеста'' на БСП за АЕЦ „Белене". Иванов недоумява как учен като него е защитавал грешните тези на левицата за втората атомна централа.

Едно си Ваньо знае, едно си Ваньо бае, репликира Четин Казак от ДПС и обясни, че тезисите му за АЕЦ „Белене" не са съотносими към избора на нов министър.

Вие много скоро ще разберете каква е разликата между науката и политиката, обърна се към академик Воденичаров и Алиосман Имамов. Подобно усещане не е много приятно, посочи още той. Имамов му препоръча едно от първите неща, с които да се занимае да е фонд „Научни изследвания". Другото е да коригира промените в Закона за предучилищното образование.

Според Сергей Станишев несериозно е да се правят промени в кабинета 4-5 месеца преди края на мандата. Според него Бойко Борисов преследва политически цели с назначаването на нов министър на образованието. Промените в кабинета според соцлидера са кризисен ПиАр.

Той изтъкна личното си уважение към академик Стефан Воденичаров. Но какво може да се направи реално в политиката на това правителство към българското образование - по същество нищо, каза Станишев и подчерта, че Воденичаров има кратко време дори за ориентация.

Не завиждам на академик Воденичаров, че ще бъде в един кабинет със Симеон Дянков, подчерта още лидерът на червените.

След бурните дебати 111 бяха „за" академик Воденичаров, 61 „против" и 1 „въздържал се".

Нямаме време за чакане, каза след клетвата си новият просветен министър. Той поясни, че приоритет за него е да се разработи програма, така че българската наука да може да се ползва от европейските средства.

Още в понеделник той ще се срещне с ректорите, за да се назначи нов шеф на фонд Научни изследвания. Самият Воденичаров осъзнава, че има малко време пред себе си като министър. Нямаме кадри, алармира той.

Новият министър ще търси сътрудничество между бизнеса и образованието. Заедно с МИЕТ ще бъде основа на един много важен закон - за иновациите, подчерта той и потърси подкрепата на депутатите за него. Ще създам институт за научни изследвания в педагогиката, закани се министър Воденичаров.