emaxpress
Явор ме забърка в този скандал.

Това заяви в ефира на Нова Телевизия Красимир Лефтеров, главният счетоводител в Центъра за интеграция към МОН, който бе заподозрян, че е разпространил темата за матурата по български език и литература.

Той беше категоричен, че няма как да е изнесъл информация за изпита, защото просто няма достъп до темите.

Лефтеров допълни, че името му е замесено във възникналия скандал заради приятел на дъщеря му - Явор. Защо обаче се е стигнало до това, служителят на центъра не успя да обясни. Каза само, че момчето е знаело, че бащата на приятелката му работи нещо, свързано с образователното министерство и може би е искал да „натопи" нея, а по този начин и него.

Лефтеров добави, че е давал на дъщеря си единствено примерни варианти на матурите, които тя най-вероятно е разпространила сред приятелите си. Той каза още, че не познава никой от комисиите, които изготвят темите.

На въпрос какво ще стане, ако момичето има шестица на матурата по БЕЛ, вместо Лефтеров отговори неговият адвокат - Марковски. По думите му за нея тази оценка не е от особено значение, защото тя иска да следва специалности, свързани с математика и именно резултатът по тази дисциплина е съществен за нея. И една тройка по БЕЛ й стига, отбеляза юристът.

От думите на Лефтеров стана още ясно, че той не е уволнен, а е излязъл в неплатен отпуск.

След скандала с матурите, стана ясно, че МОНМ обмисля нови стратегии за сигурност за следващите изпити.