За първа година Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски" изпреварва Немската гимназия като най-желано училище след 7-ми клас в столицата.

Това стана ясно, когато излязоха резултатите от първото класиране за държавния план - прием на завършващите 7-ми клас. Шефката на Столичния инспекторат към МОН Евгения Вълкова изнесе данните, че най-високият минимален бал в СМГ е бил 34.263, докато в 91 Немска гимназия той е бил 34.034.

Следващи по брой желания се подреждат 73-то СОУ, Първа английска гимназия, Втора английска гимназия, 164 Испанска гимназия и 9-та Френска. Най-желаната паралелка тази година е чуждоезиковата с испански и английски в 164 гимназия „Мигел де Сервантес"

В класацията на най-търсените паралелки второ място пък заема тази с икономика, мениджмънт и английски в Националната финансово-стопанска гимназия.

Утвърден план прием има за 198 профилирани гимназиални паралелки и за 103 професионални.
След първия етап на класирането пред закриване са 9% от профилираните паралелки и 17% от професионалните - общо 34 паралелки, което прави два пъти повече отколкото бяха миналата година. От столичния инспекторат отдават това на многото двойки по математика и на факта, че тази година са завършилите седмокласници са с 500 по-малко от миналата година.

Успешно на националното външно оценяване са се представили 8 379 ученици по БЕЛ и 7 205 по математика.

Близо 1500 деца от столицата са отпаднали от класирането заради двойки по математиката, а около 1000 заради двойки по БЕЛ.

Общо класираните на първия етап 6 497, като почти 500 от тях са ученици от провинцията. Некласирани са 203 ученици, а останалите свободни места са 291.

Срокът за подаване на документи за класиралите се от 26 до 30 като в същия срок се подават и документи за участие във второ класиране.