Най-старият и най-голям университет в България навърши 130 години.

"Годината е юбилейна не само за първото българско висше училище, но и за висшето образование в България." С тези думи ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков отбеляза на тържествена церемония в Аулата патронния празник на университета.

СУ отбелязва патронния си празник

СУ отбелязва патронния си празник

Българската православна църква отдава почит на Свети Климент

21 000 студенти във всички образователни степени получават висше образование в университета. "Към тях се прибавят най-големият брой входящи и изходящи студенти по програма Еразъм+. Университетът постига това благодарение на своите 1700 преподаватели и изследователи. В момента се изпълняват над 300 научни проекта", подчерта Герджиков.

Патриархът поздрави Богословския факултет за Деня на Св. Климент Охридски

Патриархът поздрави Богословския факултет за Деня на Св. Климент Охридски

Такъв е вашият дял - да бъдете съвременни апостоли и свидетели Христови, пише патриарх Неофит

Висшето учебно заведение дава над 1/3 от научните резултати на всички 52 висши училища, акцентира ректорът. Той посочи и че Софийският университет предлага на своите възпитаници 120 бакалавърски специалности, над 400 магистърски и близо 200 докторски програми.

Според националната рейтингова система СУ "Св. Климент Охридски" е на първо място във всички професионални направления без техническите специалности. Той е и единственият български университет в световните класации и с редица отличени представители на научната общност.

"Софийският университет е университетът с главна буква", изтъкна Герджиков. Университетски и факултетни събития, изложби, форуми и международни конференции са част от юбилейната програма през цялата година.

Кулминацията на празника ще бъде на 8 декември, като ще бъде отбелязан с официална церемония и концерт в Народния театър "Иван Вазов".

Бездуховният човек, колкото и да е осигурен материално, не е щастлив човек, смята Герджиков.

Телевизия "Алма матер" се съгласи: Критиката е основателна

Телевизия "Алма матер" се съгласи: Критиката е основателна

Клипът за студентски кастинг е в разрез с академичния тон

Медиите критикуват естетика и послания, които самите те предлагат на зрителите ежедневно, коментира Герджиков по повод рекламния клип на университетската телевизия "Алма Матер, който предизвика бурно обществено недоволство.

Ректорът обясни, че университетът се старае да дава на студентите възможно най-широко поле за изява. "Приемаме тази справедлива критика и се извиняваме за нашата грешка", заяви той.

Завишените изисквания към университета означават, че той е над общността според Герджиков. За да отговори на тези очаквания, основните послания тази година са били университетът да се отвори към обществото за промяна на обществения климат, в който губим ценности.

"Духовност, просвета, култура и естетическа наслада" - това са основните послания, които Софийският университет насърчава. Да не забравят мисията на СУ и да са горди с постиженията си, призова ректорът всички студенти, преподаватели, изследователи и учени.

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави академичната общност по случай патронния празник на университета. "Не бяха един или два случаите през тази година, в които си припомняме епизоди от историята на Софийския университет", каза тя.

Големите умове на българската наука и творчеството им според нея се обединяват, за да се създаде тази гигантска духовна общност.

Все по-отчуждени сме, по-сами и знанието не е достатъчно според Йотова. Тук тя подчерта ролята на университета като център на съпротивата срещу отказа от духовното и култура.

Във века на информационните технологии и изкуствения интелект още повече нараства нуждата от духовни ценности.

"Свободният човек е търсещият и даващият, а знанието ражда свобода", изтъкна Йотова. Софийският университет е не само научен център, но и признат университет в целия свят, увери тя.

Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" беше удостоен с наградата на президента Румен Радев за високите академични успехи на първото учебно заведение в България.

В рамките на церемонията беше връчена Голямата награда за научна и изследователска дейност "Софийски университет свети Климент Охридски", както и наградата на Столична община за най-добър млад учен за 2018 година. Традиционно бяха връчени годишните награди на Алма Матер и стипендии за академични постижения.