Техника за деца с нарушено зрение или слух за над 270 000 лева ще могат да ползват в петте специализирани училища в страната, съобщи Нова телевизия.

Тя е осигурена по проект "Образование за утрешния ден" на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Става въпрос за специални камери, устройства за контрол с поглед и FM-системи.

Т.нар. "PEARL" камера се включва към лаптопа и сканира текста, който даден ученик е подготвил. После, чрез специално приложение компютърът изчита текста. За незрящите устройството е полезно, тъй като само чете текстовете и използва листове, които не са на Брайл.

Софтуерът за комуникация пък, които разговарят посредством мишката на компютъра. могат да бъдат използвани от деца с аутизъм. По думите на в специално училище така се дава глас на децата, които нямат развита реч или тя не е напълно разбираема за околните.

FM-системите се състоят от микрофон, който се носи от учителя и приемници, които са за децата и са свързани с техните слухови апарати. Чрез системата звуците се усилват и изчистват.

Директори на училища за деца с увреждания изразяват благодарност за получените придобивки. Според тях устройствата, които МОН осигурява са възможност за учениците да подобрят знанията си.

Над 3200 души с увреждания ще бъдат настанени в нови социални центрове

Над 3200 души с увреждания ще бъдат настанени в нови социални центрове

Процесът се осъществява по мярката "Продължаваща подкрепа за дългосрочна грижа"