"Има трудна адаптация, когато учениците се върнат в клас. Струва ми се, че те приемат ставащото като форма на ваканция. Без да ги засягам - дистанционното обучение ще стане вече една година и продължи доста дълго. Вижда се, че скоро няма да приключи и създава доста притеснения за всички". Това заяви за Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. В някои държави онлайн обучението продължава доста дълго, което е опасен вариант с неясни последици.

"Определено ученикът е най-потърпевш от ситуацията. Дори учителите да са изморени, все пак на тях това им е работата, а учениците са в различна ситуация. В нашето училище имаше около 60 преболедували учители и 25 се ваксинираха. Въпросът за удължаване на учебната година не е обсъждан, няма сграда, която да позволява да се работи на климатици през юли. Дори битовите моменти са важни, за да няма удължаване", обясни събеседникът в студиото.

Според училищния директор ентусиазмът за ваксиниране не е толкова голям, колкото ни се иска. "Трябва да сме още предпазливи занапред. Този вариант, в който сме, е най-удачен", допълни Стаматов.

Вълчев: Длъжни сме да направим всичко възможно за максимум присъствено обучение
Обновена

Вълчев: Длъжни сме да направим всичко възможно за максимум присъствено обучение

По думите му мнозинството от родителите подкрепят присъственото обучение

Той коментира и неяснотите около датите за ваканциите. Отрасловият съвет към МОН иска промяна на датите на предвидената пролетна ваканция, съобщи самият Стаматов в края на февруари. Според заповедта на министъра на образованието и науката в момента пролетната ваканция е предвидена за 3-11 април. Отрасловият съвет обаче предложи част от ваканцията да бъде между 18 и 21 март, когато приключва ротацията на учениците, а другата - между 29 април и 9 май.

Когато говорим за ваканции, винаги има противопоставяне. Става дума за две ваканции - едната малка, а другата да е по-голяма. В начален етап особено учениците са доста изморени, каза Стаматов. Дали да има такива ваканции, разбира се, решението трябва да се вземе от МОН, припомни той.

Като мотиви се посочиха силната натовареност на учениците при редуването на присъствено и онлайн обучение; нагласата за по-добра подготовка на учениците от 7 и 12 клас чрез редуване на концентрирано учене и ваканция и съчетаване на Великденските и майските празници без разкъсаност на учебния процес. Отрасловият съвет подчерта, че е с нагласата повече да не се затварят учебните заведения.

Родителите са със значително мнозинство, гласовете им са за присъствено обучение. Натрупаха се и много месеци обучение в електронна среда. Най-доброто обучение е присъственото. Най-доброто педагогическо взаимодействие е в класната стая. Това заяви в края на февруари министърът на образованието Красимир Вълчев.  По думите му продължителното обучение в електронна среда води до демотивация за учене, до обездвижване, до натрупване на психическо напрежение. Ние сме длъжни да направим всичко възможно за максимум присъствено обучение, доколкото е разумно. Случаите се покачват, но не е с големи темпове, успокои той.

Има опасност учениците да се върнат вкъщи, предупреди Вълчев

Има опасност учениците да се върнат вкъщи, предупреди Вълчев

Дори малките ученици можело отново да преминат на онлайн обучение