Националният учителски събор беше прекрасен и много стабилно организиран за 12 000 души. Такава оценка изрази заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов в отговор на въпрос на журналисти за недоразумението с 10-тното увеличение на учителските заплати.

Стаматов заяви, че лично за пореден път е разочарован от ситуацията, че „в нашата страна всичко хубаво може само за миг да бъде разочаровано за цяла голяма гилдия”, разочарован е и от негативния отклик на следващия ден.

"Ние сме най-голямото съсловие - 90 000 учители, най-работещата сфера", заяви Диян Стаматов, цитиран от БТА.

Като пример за „хубаво” зам.-министърът посочи споменаването по време на събора на новия колективен трудов договор и новите клаузи, които са разписани.

На уточняващ въпрос защо се получи този негативен отклик, Диян Стаматов коментира:    "Учителят е най-силно потиснатият в нашата страна, аз много години съм го виждал в погледите на абсолютно всички колеги, с които съм работил. Това са най-ниско платените хора, хората от които се очаква да работят най-много, да бъдат духовно богати, да имат възможността да направят най-кадърните специалисти. Те имат нужда от уважение", заяви заместник-министър Стаматов.

Коментарът си зам.-министърът направи в дискусионния форум "Ангажименти на общините по прилагане на новия Закон за предучилищното и училищното образование", организиран от Националното сдружение на общините.