Десетки студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) излязоха за втори път на протест срещу увеличението на семестриалните такси от следващата учебна година.
Демонстрантите бяха по-малко на брой в сравнение с първата подобна акция от 27 март, но все още са категорични, че няма да приемат 33% по-високи такси.

Протестът се проведе в двора на УНСС, където недоволните студенти издигнаха множество гневни плакати срещу решението на ръководството отпреди няколко седмици.

Някои от лозунгите бяха директно насочени към ректора на ВУЗ-а проф. Стати Статиев и гласяха "Стати, ние не сме банкомати".
"Образованието е право, не привилегия" пък беше основният надслов, под който премина протестът. Някои от студентите бяха на мнение, че преподавателите в УНСС трябва да подкрепят своите възпитаници и издигнаха плакати с надпис "Имате ли сърца, скъпи преподаватели?".

Припомняме, след първия протест в УНСС бе взето решение таксите за хуманитарните специалности и тези за икономическите да се увеличат по равно с 58 лева на семестър, но младежите категорично отказват да се примирят с подобна сума.
Те изтъкнаха като основен аргумент факта, че младежката безработица е близо 40%, както и че приблизително същият е процентът и на българите, живеещи на прага на бедността. Не можем да плащаме по-високи такси, когато семействата ни нямат пари, родителите ни нямат работа, възмутено обявиха пред news.bg студенти.

Един от организаторите на протеста, Стефан Петров, студент по журналистика първи курс, сподели, че според него проблем е и дейността на Студентския съвет към УНСС. Петров подчерта, че работата на съвета е да бъде като синдикална организация, отстояваща правата на студентите.
Факт е, че Студентският съвет подкрепя покачването на таксите, защото така ще се вдигне собственият му бюджет - всичко това не е в интерес на студентите, изтъква Петров.

Той бе категоричен, че протестите не трябва да спират, докато не постигнат целта си, и призова колегите си да извикат дружно "Не на таксите" и "Няма да платим". Скандиранията бяха подхванати веднага от демонстрантите и многократно отекнаха пред главния вход на икономическия университет.

Част от организаторите на събитието споделиха, че е имало опити от страна на ръководството на УНСС да саботира днешния протест. Въпреки това младежите бяха убедени, че волята на студентите няма да бъде пренебрегната, защото те са движещата сила на учебното заведение.