Дано всеки да има очи и сърце, за да разбере - 700 деца в гимназията би било много голям успех, ако са стигнали до това ниво на образованието (гимназиално б.р.). Това призова на брифинг просветният министър Меглена Кунева по темата за стипендиите, които ще се отпускат на 700 циганчета за успех "Добър" 3,50.

Припомняме, новината разбуни духовете сред майки от Добрич, които излязоха на протест.

Кунева обясни, че тези стипендии са съвместна инициатива на МОН и Ромския образователен фонд. Участието на държавата било с 40 % - 12 евро, което се равнява на 24 лева от общата стипендия от 30 евро. Остатъкът (18 евро) се поемал от Ромския образователен фонд.

Припомняме, стипендиите са по 30 евро (60 лева) месечно на дете за 700 деца, постигнали 3,50 успех

Меглена Кунева изтъкна, че за сравнение - за успех учениците взимат средно 35 лв., като таванът е 50 лева.

Годишно държавата дава 21 млн. лв. за стипендии и субсидии за деца. "Тези стипендии за ромските ученици са за 700 ученици, не просто стипендии за ромски деца", коментира Кунева. Тя допълни, че "не плащаме за ходене на училище, а за стимулиране за успех".

Кунева иска "забранителен списък" на фирми, издънили се със закуски за учениците

Кунева иска "забранителен списък" на фирми, издънили се със закуски за учениците

БАБХ да прави непрекъснати проверки, зове министърката

По думите й, това са деца, които 10 години полагат усилия, борили са се с бедност, предразсъдъци, със социален натиск.

2300 деца са се отказали от училище миналата година заради бедност и по социални причини, подчерта Кунева. "Не ги делим по етнически произход, но от разговори с директорите, много ясно знам, че огромният процент от тези деца са именно от ромската общност", коментира тя.

Просветният министър не е съгласен, че въпросните стипендии премахвали равния старт, тъй като в момента такъв липсвал. "Едно дете, което расте вкъщи - с книги, и двамата му родители говорят български и са грамотни, могат да му помогнат в домашното, не е равно на едно дете, което няма всички тези условия", разясни Кунева.

По думите й, ромските деца са изправени пред "тежката задача да наваксват през цялото време". Истински успех било, когато стигнат до 9 и 10 клас и техният успех "Добър" не бил равен на успеха "Добър" на друго дете, което е пораснало в много по-добри условия.

Меглена Кунева предупреди, че през 2020 г. една четвърт от вливащите се в пазара на труда ще са цигани. И в момента работодателите имали проблеми с намирането на образовани кадри. "Ако отидете в Сливен, ще чуете, че предпочитат да работят с дядовците и бабите на ромските деца, защото майките и бащите, и децата, не са грамотни", даде за пример Кунева.

Тя е категорична, че има проблем с образованието на ромската общност и да не го признаваме, означава да си крием главата в пясъка. Кунева изтъкна, че стипендиите са само една от мерките. Предучилищното им образование става задължително и децата, които не говорят български, щели да наваксат.

Кунева се срещна с родители по темата за здравословното хранене в училище. Тя се похвали, че я подкрепили по темата с образованието на ромските деца и оценили стъпката й като правилна.

"Грозно е да се използва и говори, че това било предизборно. Извинете, става въпрос за успех, не виждам какво предизборно има в това, че се дават стипендии за успех", изтъкна просветният министър.

На въпрос на News.bg какъв сигнал е това, че ще се дава стипендия за успех 3,50, към отличните ученици, Кунева заяви: "Това е успех "Добър". Учениците, които са отличници, растат в друга среда".

Образователният министър се закани да говори с родителите в Добрич, които са се надигнали. "Никак не стимулирам противопоставянето в обществото, защото ако утре на тези родители им се обясни, че хора без образование и подкрепа, стават тежест за социалната система, и утре те ще тежат на техните деца, за да може да са част от социалната система, ще бъдат безработни и ще получават средства, те ще чуят аргументите", коментира Кунева.

Целият Закон за предучилищното и училищното образование разчита на предучилищното образование, което да изравни нивото, смята тя. Кунева изтъкна как в други сфери, когато по-слабият има нужда от помощ, му се оказва такава.

"Колко деца от ромски произход са получили награда за това, че са първенци на олимпиади", запита Кунева.