Има сближаване на позициите- каза лидерът на КНСБ Желязко Христов след поредните разговори в образователното министерство за учителските заплати.

Като постижение той определи потвърденото от експрета на финансовотоминистерство Атанас Кацарчев и главния секретар на просветното министерство Димитър Танев, участвали в експретните разговори вчера, че средната брутна заплата за сектора ще бъде 648 лева.

„Кацарчев каза: При реформа, при добри стъпки, можем да достигнем 648 брутна заплата за сектора", обясни Желязко Христов.

Той посочи, че правителството има намерение да предложи значителен ръст на първоначалните заплати, както и да вдигне значително издръжкатана ученик.

Синдикатите държат увеличаването на заплатите да бъде на три стъпки по 20% от 1 октомври, първи януари и първи юли 2008 г., посочи още Христов. Той допълни, че засега не е яснокаква ще е стъпката на увеличение от първи октомври. Правителстовто има намерение да предложи коридори за заплатитена педагогическия, непедагогическия и обслужващия персонал, съобщи още Христов. Той бе категоричен, че без 20% стъпка от 1 октомври няма да има спиранена стачката.
Желязко Христов съобщи още, че вчера в 13 часа той, лидерът на КТ „Подкрепа" и министрите на финансите и образованието са имали среща с премиера, но до успешен финал на разговорите не се е стигнало. 

Като друго разбирателство, до което са достигнали страните, Христов посочи набелязаното стартоватаучителска заплата да бъде между 440 и 500 лв. и 13-татазаплата да бъде включена в основната заплата, посочи още Христов.

Той и лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев не се ангажираха с прогнозакога стачката ще приключи и дали споразумение ще има и отидоха на разговори в Министерство на финансите.

Заради притеснения за това да не бъде провалена учебната година, днес 14 пловдивски и едно бургаско училище възобновиха учебните занятия, като продължават да стачкуват символично. 

Според двамата синдикални лидери очакванията са тази вечер да бъде представена писмена оферта за бъдещото споразумение.
Вероятно утре ще проведат преговори по нея, но засега час не е насрочен.

Припомняме, формулата, по която е постигнато съгласието е увеличаване на заплатите на три пъти по 20 процента.
Именно този вариант бе приет от всички 28 регионалнистачни комитета.

През целия ден обаче новините от МОН бяха противоречиви, като преобладаваха тези, според които министерството не е съгласно на формулата 3х20.
Официално се е отстоявала позицията, предложена от премиера за 650 лв. средна заплата, но за всички в сектора - и непедагогическия персонал.

Междувременно стана ясно, че в увеличението МОН калкулира и 13-ата заплата, която задълбочава разликата между разчетите на министерството и тези на синдикатите.