Студентите Десислава Георгиева и Петко Желязов от Русенския университет "Ангел Кънчев" станаха днес "министри за един ден" в МВнР.

Четвъртокурсниците от специалност "Европеистика" "поеха" функциите на министъра на външните работи, информира Ruseinfo.net. Оригиналната инициатива е на самия вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин.

Студентите, които седнаха на неговото работно място, са определени с конкурс от ръководството на специалност „Европеистика" в Русенския университет.
Сред критериите за подбора, освен отличния успех, са владеенето на два чужди езика, както и притежаване на необходимите качества.

Тази инициатива даде възможност на студентите да се запознаят отблизо със задачите и отговорностите в Министерството на външните работи.

Работният ден на студентите-министри започна с официалното им посрещане пред Главния вход на МВнР в 9.00 часа. Там те бяха посрещнати от министър Калфин, началника на Политическия кабинет, директора на дирекция "Държавен протокол" и от говорителя на ведомството.

Програмата им за деня включваше запознаване с доклади и участие в работни срещи за обсъждане на актуални външнополитически въпроси. На разположение на "министрите за един ден" бе съветник от кабинета на вицепремиера Ивайло Калфин от Министерския съвет.

В ролята си на "министри за един ден" Десислава Георгиева и Петко Желязов са присъствали и на срещата на вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и ръководителите на дипломатическите мисии в България на страните от Организацията за демокрация и икономическо развитие - ГУАМ (Грузия, Украйна, Азербайджан и Молдова), съобщиха от външното ведомство.

МВнР награди със специални сертификати своите първи "студенти-министри за един ден", информира БТА.