Студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Софийския университет „Св. Климент Охридски" и Нов български университет се включиха в инициативата „Бъди грамотен", организирана от Академика БГ.

В Пресклуба на БТА трите висши учебни заведения бяха представени от по трима души в отбор, а в публиката присъстваха и много техни колеги.

Студентите получиха по 5 въпроса, свързани с правопис, пунктуация и граматика.

Най-добре се представи групата на СУ, съставена от Яна Колева, Пламена Митева и Досю Николов, която не допусна нито една грешка. По веднъж сгрешиха колегите им от УНСС и от НБУ, но организаторите настояха, че кампанията няма състезателен характер и целта й не е да определя победител.

Студентите от НБУ Маринела Димитрова, Лора Кънева и Георги Цонев допуснаха грешка на въпроса „На кой ред думата НЕ е изписана правилно", а думите бяха „немарлив", „безскруполен" (правилно: безскрупулен - бел. ред.) и „неин".

Присъствието или отсъствието на тирета в думите „имейл" и „зам.-председател" пък доведоха до грешката на студентите от УНСС Теа Даулова, Ирен Бабачева и Елена Солакова.

След края на въпросите към трите отбора такива получиха и техните колеги в залата, като УНСС успя да се реваншира и да обере най-много индивидуални награди. Всички отбори и участници в инициативата, които дадоха верни отговори, получиха за награди книги и билети за театър.

Основната идея на организаторите е да се обърне внимание, че неграмотността се превръща във все по-голям проблем пред младите хора на България.

Все по-голяма част от тях подценяват или напълно отхвърлят необходимостта от това да пишат и говорят грамотно. Поради тази причина Академика БГ организира инициативата „Бъди грамотен" и раздава награди, за да амбицира и възнагради усилието и стремежа към повече внимание върху правилното използване на българския език.