Мирен протест, насочен срещу студентските такси и с искане за спешни реформи във висшето образование, ще се проведе в Студентски град.

Той е подкрепен от ръководствата на студентските съвети на УНСС, ТУ-София, СУ „Св. Климент Охридски", МГУ, КТП, МУ-Варна, УХТ-Пловдив, ТУ-Пловдив, МУ-Плевен, ЮЗУ „Неофит Рилски"-Благоевград и Тракийски университет-Стара Загора.

Те припомнят, че след като на няколко пъти категорично са заявили позиции, свързани с поредните промени в Закона за висшето образование, са взели решение да започнат активни стачни действия. Студентите категорично не са съгласни с пренебрегването на мнението им по въпроси, касаещи пряко студентската общност, която представляват, и започват серия от недоволства в София и страната.

Началото на стачните действия ще бъде под знака на студентски мирен протест, който ще се продължи близо час в студентското градче. Групи студенти ще пресичат едновременно пешеходните пътеки на бул. „8-ми декември", пред Зимен дворец на спорта, арката на НСА и Централната поща в Студентски град.

Участниците ще носят със себе си листи с конкретните искания на студентите към държавните институции. Два вида транспаранти - „Не на поредното увеличение на студентски такси" и „За спешни реформи във висшето образование", и надути балони - бяло, зелено и червено, ще отличават мирно протестиращите студенти.

Успоредно с това стартира подписка на студентите в университетите, подкрепили конкретните искания за реформи. Сред основите им искания са отмяна на промените в Закона за висшето образовани за възможно увеличение на студентските такси, разработване на Стратегия за развитие на висшето образовани, приемане на нов Закон за висшето образование и на Закон за младежта, както и промяна в модела на финансиране на държавните университети.

Организаторите на студентския мирен протест изтъкват, че не желаят провокации, масови безредици, антиправителствени лозунги или лични медийни нападки, а публично изразяване на вече декларирана позиция по отношение на студентските им такси и искане за реформи в сектор „висше образование".