Студентите вече могат да намират и четат лекциите на своите преподаватели в Интернет, след като висшите училища започнаха да изграждат виртуални библиотеки и да слагат в тях уеб-базирани курсове по дисциплини от основните си специалности.

Това е резултат от наскоро стартиралия проект за създаване на Национална мрежа от виртуални библиотеки за електронно обучение, който се финансира от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения /ДАИТС/ и се ръководи от Академичната общност по компютинг (АОК).

На всички държавни висши училища е предадена безвъзмездно софтуерната платформа за електронно обучение "eLearning Shell". За преподавателите това е инструмент за бързо и лесно правене на уеб-базирани курсове, а за студентите - виртуална библиотека. До момента за работа с платформата са обучени близо 150 администратори и преподаватели от цялата страна.

Проектът за изграждане на мрежата от витруални библиотеки е четвъртият етап от Националната програма за създаване на виртуално образователно пространство, приета през 2002 г., в отговор на инициативата „Електронно обучение" на Европейската комисия.

Целта на новия проект е да се създадат и свържат в национална мрежа виртуални библиотеки във всички университети, колежи и институти на БАН, като по този начин се подпомогне и включването на България в програмите еLEARNING и eCONTENTplus на Европейската комисия.

До края на годината в мрежата ще бъдат включени всички университети, а през 2007 г. - колежите и институтите на БАН. Желание за включване в мрежата е изразено и от страна на Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

На първите три етапа от изпълнението на Националната програма бяха създадени последователно пилотната виртуална катедра по компютинг „Джон Атанасов", виртуалният факултет по информационни и комуникационни технологии и Българският виртуален университет.

В университетите от цялата страна и в много институти бяха оборудвани близо 250 компютърни зали за електронно обучение. Почти във всички университети бяха създадени точки за безжична връзка с Интернет - предпоставка за преход към мобилното обучение.

Заработи и първото самостоятелно звено на БВУ - виртуалният инфо-център за докторанти, който е създаден с активното участие на Висшата атестационна комисия, и в който вече има близо 45 000 посещения.