Днес висшето образование е изправено пред огромно предизвикателство, свързано с пандемията, предизвикана от разпространението на коронавируса. Това заявяват от Националното представителство на студентските съвети в писмо до здравния министър Стойчо Кацаров.

Те посочват, че година и половина системата на висшето образованието се намира в безпрецедентна обстановка, но преподаватели и студенти са се адаптирали изключително бързо в дистанционната форма.

От 21 октомври 2021г. онлайн обучението отново е алтернативен вариант за преподаватели и студенти в извънредната обстановка, но това оказва ефект на качеството на преподаване и усвояване на материала.

При вдигане на заболеваемостта - ротация или дистанционно обучение

При вдигане на заболеваемостта - ротация или дистанционно обучение

Очертава се второ COVID плато

По тази причина от НПСС са загрижени относно факта, че образователният процес в страната ще пострада от преминаването в дистанционна форма на обучение и от невъзможността за провеждане на учебни занятия и практики, които са съществена част от следването.

Студентската общност се надява, че ще бъде дадено време и възможност на висшите училища да организират работата си и отправя следните предложения:

- всяко висше училище да разполага с пунктове за ваксинация и тестване с антигенен и PCR тест.

- да се предостави възможност на студенти, докторанти, курсанти и специализанти да правят безплатни антигенни тестове, на базата на които да се издава ,,зелен сертификат".

- студентите да могат да доказват, че са прекарали заболяването и въз основа на изследване за антитела срещу SARS-CoV-2 и да се издава ,,зелен сертификат".

НПСС разбира Регламентът на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021 г. относно рамката за издаването на оперативно съвместими сертификати за ваксинация срещу направено изследване за преболедуване на COVID-19 (Цифров COVID сертификат на ЕС) с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19. По тази причина се предлага сертификатът да важи само във висшите училища.

Медицинският университет е готов и за онлайн преподаване, включващо и преглед

Медицинският университет е готов и за онлайн преподаване, включващо и преглед

Денков с призив за масово ваксиниране и към студентите