Националното представителство на студентските съвети (НПСС) представи резултатите от проучване сред студентските съвети в цялата страна и студенти във връзка с подготвяни законови промени в системата на висшето образование.

Едно от основните им искания е въвеждането на възможност за самостоятелен избор на дисциплини от страна на обучаващия се, като избираемите предмети да бъдат минимум 30% от задължителните за един семестър.

Според студентите това ще даде възможност за конкуренция между еднакви дисциплини в различни висши учебни заведения.

От НПСС настояват и да бъдат по-силно застъпени студентските стажове за подобряване на връзката между висшите училища и бизнеса. Те предлагат и осигуряване на данъчни облекчения или частични държавни субсидии за фирми, които предлагат стажове на студенти или плащат обучение.
От НПСС искат и засилване на работата на кариерните центрове към университетите.

Студените посочиха още, че някои учебници, особено в областта на техническите науки и в някои от филологиите, са „от преди 100 години". Те настояват за осъвременяване и актуализация на изучавания учебен материал.

От студентските съвети искат и изграждане на електронни библиотеки, в които да бъдат достъпни най-малко 50% от използваните в обучението учебни материали. Сред исканията им е и издаването на европейското дипломно приложение да става автоматично и задължително, както и да е безплатно на английски и френски език.

Според проучването студентите и студентските съвети настояват и за спешно ремонтиране на общежитията към висшите училища. 20 милиона лева са отпуснати за ремонти на общежития през тази година. Тези пари обаче са крайно недостатъчни.

Настанените студенти живеят в мизерия", изтъкнаха организаторите от НПСС и посочиха, че са изготвили списък на общежитията , които са в най-тежко състояние. Според тях повърхностните ремонти водят до по-големи загуби.

„Ако РИОКОЗ трябва да даде реална оценка на състоянието на студентските блокове, почти всички ще трябва да бъдат затворени", обясниха от НПСС.
Студентските представители посочиха, че има и блокове с по 4-ри входа, като всяка част от блока се стопанисва и управлява от различен университет, което води до недобър контрол върху собствеността.

Студентите поискаха и разделянето на стипендиите да бъде на социални и такива за успех. Стипендиите за успех да бъдат с цел стимулиране на по-добрите учебни резултати и мотивирането на повече студенти.

От НПСС обсъждат и варианта да предложат финансовото управление да се раздели от академичното ръководство.