Тази година студентите ще посрещнат един по-различен празник, на фона на пандемия от коронавирус, ограничения и засилени мерки за сигурност.

Три пъти дневно проверяват големите магазини в София

Три пъти дневно проверяват големите магазини в София

Започват засилени проверки и заради студентския празник

Столичната полиция организира засилени проверки за нерегламентирани събирания заради студентския празник. Това съобщи вчера във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя напомня, че столицата продължава да е в червената зона по заболеваемост въпреки плавната тенденция на спад на случаите през последните десет дни.

Започват масови проверки за това дали на осми декември се спазват рестриктивните мерки от къщите за гости. За това предупреди министърът на туризма Марияна Николова.

Полицията в Пазарджик ще проведе мащабна акция за студентския празник. В операцията ще се включат и пловдивски екипи на жандармерията. Униформените ще следят за недопускане на повече от 15 души в хижите, къщите за гости и хотелите и местата, в които ще се отбелязва студентският празник в областта.

Полицията с мащабна акция за студентския празник в Пазарджишко

Полицията с мащабна акция за студентския празник в Пазарджишко

Ще се следи за спазване на противоепидемичните мерки

Студентският празник датира още от 1903 г., когато се е чествал 15-годишният юбилей на Софийския университет. През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото висше училище в България да има "по-особен, свой празник".

През 1902 г. Академичният съвет на Софийския университет решава това да е денят на просветителя Свети Климент Охридски - 25 ноември. По нов стил това е 8 декември. Министерството се съгласява и студентите го отбелязват за първи път през 1903 г.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на Софийски университет на 8 декември отново е възстановен.

На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на всички български студенти. Така празникът започва да се чества в цялата страна. Преди това Софийският университет решава да отдели патронния си празник от общия празник на 8 декември и определя 25 ноември за свой официален празник.

Марияна Николова безкомпромисна към къщите за гости, заобикалящи мерките за 8 декември

Марияна Николова безкомпромисна към къщите за гости, заобикалящи мерките за 8 декември

Обектите нарушители ще бъдат затваряни до края на сезона

Софийският университет, станал причина за честването на сегашния студентски празник, е основан на 1 октомври 1888 г. Създаден е по инициатива на Иван Шишманов и Емануил Иванов като Висш педагогически курс при класическата гимназия с историко-филологическо отделение. Със закон от 1 януари 1889 г. курсът се превръща във висше училище с допълнителни отделения (факултети).