Столичната полиция организира засилени проверки за нерегламентирани събирания заради студентския празник. Това съобщи във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя напомня, че столицата продължава да е в червената зона по заболеваемост въпреки плавната тенденция на спад на случаите през последните десет дни. По нейни думи броят на хоспитализираните пациенти с коронавирус остава висок - 2234 са настанените в болници, а 281 са на интензивно лечение.

Фандъкова посочва, че през последните дни е било установено нарушение само на едно заведение - наргиле-бар, който е работел въпреки забраната.

Тя съобщава, че с решение на общинския оперативен щаб е създадена организация за проверки на големите търговски обекти по 3 пъти дневно. Екипите на Столичен инспекторат и Общинска полиция ще следят за ограничаване на посетителите вътре в магазините и за дистанция на опашките.

Ако бъдат установени нарушения и невъзможност да се създаде организация, отделни обекти могат да бъдат затваряни.

Кметът заявява и че днес са били доставени първите 10 апарата за подаване на кислород и 40 кислородни бутилки на общинските болници с COVID отделения. По нейни думи допълнителната апаратура се закупува със средства, които са постъпили в дарителската сметка на общината, като те ще бъдат използвани за лечение на пациенти с коронавирус в болниците и социалните домове.

Столичната община ще се включи с логистична подкрепа в процеса на ваксиниране, който се организира от Столичната здравна инспекция, посочва още градоначалникът.