Високите цени на тока засягат все повече хора. Засегнати от кризата са вече и студентите. Студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) са получили сметка за ток през февруари на стойност 153,90 лв. на човек. За това алармираха в от Студентския съвет на висшето училище в студиото на БНТ.

Във въпросното общежитие живеят трима студенти. Като сметката се умножи по три, колкото са обитателите на въпросната стая, тя скача до 461,70 лв. месечен разход на помещение в студентското общежитие. От Студентският съвет споделят, че това не е изолиран случай. Има и редица други, където сметките за ток са над или около 300 лева.

Причина за високите стойности на фактурите е фактът, че студентските общежития се третират като небитови потребители на електроенергия. По този начин студентите ползват ток на същата цена като бизнеса.

В студиото на БНТ председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев заяви, че вече са договорени мерки за компенсации с Министерството на образованието и Министерството на енергетиката. По думите му студентите ще получат компенсации за месеците декември и януари.

Сега кандидат-висшистите ще трябва да платят високите си сметки. Следващият месец фактурите им ще бъдат значително по-ниски, защото в тях ще се приспаднат сумите от компенсациите за два месеца.

От Националното представителство на студентските съвети са получили уверение от министъра на образованието, че през юли ще бъде сключен дългосрочен договор за доставка на електроенергия с фиксирани цени, така че да не се стига отново до подобна ситуация.

Две министерства търсят вариант за сметките за ток на общежитията

Две министерства търсят вариант за сметките за ток на общежитията

Университетите ще получават финансиране на два етапа