София е град на младите хора, който все повече се утвърждава като дигиталната столица на новите пазари. Живеем в дигитален свят. Дигиталният свят е светът на младите хора.

Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при връчването на наградите и представянето на петте отбора, победители в първия по рода си 24-часов HACKTHON - „София става супер”, организиран от Иновейшън Стартър в партньорство със Столична община, Асоциация за развитие на София и Фонда за иновации.

Кметът на столицата се запозна с иновативните решения на проблемите на София, над които работиха над 600 студенти от седем университета, обединени в 63 отбора. Само 20 от тях обаче в рамките на 24 часа успяха да стигнат до така наречения минимален жизнеспособен продукт или нещо, което могат да демонстрират в прототип пред жури и пред публика.

Петте отбора финалисти представиха в рамките на три минути предложеното от тях иновативно решение.

Йорданка Фандъкова похвали младежите за отношението към града и направените предложения за изключително практични решения. „С това, което виждаме, София наистина има шанс да стане супер”, заяви Фандъкова.

Отборите работиха по проблеми, разделени в три сектора – образование, здравеопазване и културно-историческо наследство. Три от отборите финалисти са на Нов Български университет.

Приложението, класирано на първо място, е това на отбора „Елмо” на НБУ - „Your Sofia”. То е свързано с проблема на чужденците у нас - кирилицата.

Приложението дава възможност на гостите на града да посетят възможно най-много културно-исторически обекти в кратък срок и да направят своя план с какъв транспорт къде да отидат и какво всъщност още стои по техния маршрут, за да могат да вземат максимума от престоя си в София. Те получиха лично от кмета на града голямата парична награда – чек за 10 000 лева.

Класираният на второ място отбор „Sportify” предлага сайт, в който всички спортни клубове да публикуват предстоящите си тренировки и спортни събития, както и списък с магазини и спортни съоръжения. По този начин човек, който е решил да спортува, бързо може да се ориентира в подкрепа на стратегията - София европейска столица на Спорта 2018 г.

На трето място се класира отборът „Squad” - отново от НБУ. Той представи специална програма за гимназисти, с която да се запознават с различни професии, посредством ментори. Менторите имат за задача да накарат учениците да се сблъскат с дадена професия посредством казуси. Впоследствие са заложени и Дни на отворените врати на  компаниите, от които идват менторите. В тези дни ще се предлагат стажове за младежите.

Класираният на 4-то място отбор е „El Romantico”. Той предлага умни етикети за монументите и паметниците на културата, благодарение на които туристите и гостите на града посредством допир на телефона си да могат да получават допълнителна информация за обекта и то на най-различни езици.

Сред отборите победители бе и този на момичетата от НБУ - „АBD - crew”. Те са разработили апликация за деца между 5-ти и 12-ти клас, с която интерактивно и по нов начин учениците да се запознават с историята на града, оставайки в любимото си уеб-пространството.