До края на месец март тази година всички студентски общежития в страната ще разполагат с интегрирана информационна система за обслужване.

Това съобщи просветният министър Даниел Вълчев по време на демонстрация на системата в 19 блок в Студентски град в столицата.

По думите на Даниел Вълчев информационната система ще може да засича евентуални нарушители в студентските общежития. Предвижда се и свързване на системата с районните полицейски управления.

Според министъра от тук нататък ще се правят много по-сериозни анализи каква е необходимостта от изграждане на допълнителни студентски общежития, колко човека кандидатстват за едно място.

Информационната система вече работи в 28 студентски общежития, като отделните сървъри имат връзка с централния регистър на просветното министерство.

Технологията може да прави справки, например със свободни и заети стаи в дадено общежитие и дали наемателите са си платили сметките.

Предстоят проверки на отдадени под наем 289 обекта в Студентски град, информира още Даниел Вълчев.

Около 37 хил. кв. метра са отдадени под наем в Студентски град. От тях в образователни имоти има само 2 дискотеки, но има доста голям брой други - магазини, пунктове за услуги.

"Това, което сега ще направим, е заедно с националното представителството на студентските съвети, с представители на ректорите и може би с представители на ДНСК, да видим кои се ползват по предназначение и да се вземат съответните мерки от страна на ректорските ръководства", каза Вълчев.