Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е прекратил гражданския договор на преподавателя проф. Михаил Мирчев, който води лекции в курса "Социална работа с ЕТНО групи". Това съобщиха от висшето училище, цитирани от БНР.

КЗД се самосезира за думите на проф. Михаил Мирчев

КЗД се самосезира за думите на проф. Михаил Мирчев

Предстои образуване на производство пред Комисията

Припомняме, че в Софийския университет "Св. Климент Охридски" започна проверка по случая, за който студенти смятат, че в лекциите  се преподават расизъм и ксенофобия.

Самият Герджиков в края на ноември призна, че Мирчев създава стереотипи, а това е вредно за студентите, бъдещите социални работници.

Те са кадри, които се подготвят в момента, нямат достатъчно опит и ще срещат трудности в работата си.

Но не беше толкова краен дали това е "език на омразата". Лекциите са публични, могат да се намерят в интернет, припомни той.

В Софийския университет обаче бяха получени писма и в защита на преподавателя.

Анастас Герджиков: Мирчев създава опасни стереотипи, но за реч на омразата не можем да говорим

Анастас Герджиков: Мирчев създава опасни стереотипи, но за реч на омразата не можем да говорим

След скандала и проведената проверка на СУ

Самият Мирчев тогава отхвърли обвиненията и ги окачестви като "опит за ограничаване на публичния и университетския диалог по ключови обществени проблеми".

След решението да бъде отстранен, във "Фейсбук" той коментира, че осъдителното решение е непропорционално, но разбира под какъв натиск е бил ректорът и оценява неговото желание за умереност по казуса.

Накрая, искрено благодаря на колегите си от Факултет ФНОИ, по-рано бе ФНПП. Чудесно работихме заедно 22 години. Тук съм преподавал близо 10 дисциплини. Аз продължавам да си върша работата. И да бъда честен към фактите от живота. Младите имат нужда от това - още повече в днешното Време. Бъдете здрави. Приятна Нова 2021 година. Вярвам, че през нея много от примките ще се разхлабят около вратовете и душите ни, написа той.

От Комисията за защита от дискриминация информираха, че са се сезирали по случая.