Студенти обвиняват преподавател от Софийския университет в използване език на омразата, съобщи Нова телевизия.

Според тях професор Михаил Мирчев масово употребява расистко, ксенофобско съдържание в лекциите си по дисциплината "Социална работа с етно групи". Затова от Студентско общество за равенство се обърнаха с отворено писмо до образователния министър и ректорите на Алмаматер и УНСС, с искане за незабавното уволнение на преподавателя.

Острата реакция на част от студентите идва, след като професор Михаил Мирчев, който е хоноруван преподавател в Софийския университет, преди дни качва онлайн лекциите си собствения си канал в една от онлайн платформите. Според студента Стойо Тетевенски лексиката, използвана от професора, е крайно дясна, насажда расова омраза и нарушават принципите, на които се изгражда университетското образование.

"Той например нарича ромите в България - доста агресивна общност, с много агресивно поведение. Нарича бежанците от Афганистан, Ирак , Сирия и Африка, че са дълбоко необразовани хора, неспособни да учат", обясни Тетевенски.

Списъкът продължава и в друга лекция на професора, чиято тема е свързана с еврейската общност.

"Професорът задава въпроса - "Възможно ли е България да стане Еврейска държава"? Заявява, че под един процент от евреите у нас владеят държавата и капитала, медиите и изкуството. Т.е не става въпрос за факти, не става въпрос за обективно представяне на наука, а става въпрос за предизборната кампания на Хитлер", обяснява студентът.

От организацията на евреите у нас остро осъдиха използвания език в преподавателската дейност на професор Мирчев.

"Абсолютно сме изумени как в алма матер се дава трибуна за подобни ксенофобски изказвания. Как е възможно в 21-ви век, в страна от ЕС, и в най-големия университет у нас да се споделят подобни възгледи", посочва председателят на еврейската общност "Шалом" доц. Александър Оскар.

А в една от лекциите си професор Мирчев се обърнал към една от студентките: "На мен ми се иска вие жените да вземете да раждате малко по-навреме и малко повече"!

"Ние желаем неговият договор да бъде прекратен. За нас този човек няма място в нашия университет, нито в който и да било друг. Затова апелираме също и ректора на УНСС да обърне внимание на проблема", заяви Тетевенски.

Проф. Михаил Мирчев е отказал да коментира обвиненията срещу него.